Archief

Kom in de Kas moet imago tuinbouw verbeteren

Komend weekend vindt Kom in de Kas weer plaats. Elf tuinders aan de Harteveldlaan in Honselersdijk openen hun deuren voor het publiek. Het evenement is goed voor het imago van de glastuinbouw.

"Ik wil dat bezoekers meer feeling en loyaliteit krijgen met de tuinbouw", zegt voorzitter Ted van Luijk in de WOS-talkshow Aan Tafel. Volgens hem zit de sector in een verdomhoekje. "Dat heeft onder andere te maken met arbeidsmigranten. Het gaat hartstikke goed, maar je hebt af en toe een misstand ertussen zitten. Dat verpest de sfeer."

Het tuinbouwevenement wordt in 2023 alweer voor de 45ste keer gehouden. Van alle bezoekers in deze regio komt ongeveer twee derde uit Westland zelf. "Vorig hebben wij een enquetebureau laten lopen. Een kleine dertig procent kwam niet uit het Westland. Daar zit ook weer twee à drie procent uit het buitenland bij. Uit Duitsland en Engeland bijvoorbeeld."

Bekijk onze reportage bij een van de bedrijven:

Meerdere regio's

Kom in de Kas wordt behalve in Westland in nog achttien regio's gehouden. "Dat zijn kleinere gebieden, waar de bedrijven veel verder uit elkaar liggen", zegt Van Luijk. "In het Westland kunnen wij één streek pakken en die zetten wij dan af. Dat wordt dan een wandelgebied." Dat is voor de bezoeker een stuk overzichtelijker. "We hebben nu de Harteveldlaan. Dat zijn elf bedrijven, met allemaal verschillende producten."

Van Luijk is tevreden als er zo'n 25.000 bezoekers komen.

Het hele gesprek over Kom in de Kas zie je vrijdagavond vanaf 18.00 uur op WOS TV in de talkshow Aan Tafel. De uitzending is daarna ook terug te zien via Uitzending Gemist op WOS.nl.