Archief
Penning Freesia

Penning Freesia

Jan Goemans Freesia Trophy voor Penning Freesia

Op de jaarlijkse freesia-vakavond op de Keukenhof is de prestigieuze Jan Goemans Freesia Trophy toegekend aan het ras Purple King van Penning Freesia uit Honselersdijk.

Deze wisselprijs wordt sinds 1977 jaarlijks uitgereikt voor het beste nieuwe freesiaras. Jan Goemans, een Hollander woonachtig in Engeland, domineerde in zijn tijd de freesiaveredeling. Misschien wel 90 procent van alle toen commercieel wereldwijd geteelde rassen kwam uit zijn verdelingskeuken. Met het uitreiken van de trofee wordt zijn herinnering levend gehouden.

Purple King is een purperkleurige, dubbelbloemige freesia en werd vorig jaar voor het eerst op de veiling aangeboden. Het ras onderscheidt zich volgens de jury door zijn grote, goedgevulde bloemen, de zware hoofd- en zijtakken en een goede stelenproductie. Daarnaast is het ras uitstekend geschikt om jaarrond te telen. De vermeerdering en afzet van plantmateriaal van het ras wordt verzorgd door Van den Bos Flowerbulbs, waar Penning Freesia sinds begin dit jaar een samenwerkingsverband mee heeft.