Archief
ISW Sweelincklaan

ISW Sweelincklaan

Officiële montessori-erkenning ISW Sweelincklaan

De erkenningscommissie van de Nederlandse Montessori Vereniging heeft ISW Sweelincklaan in 's-Gravenzande positief beoordeeld voor het geven montessorionderwijs.

Sinds augustus 2019 biedt de middelbare school montessorionderwijs aan. De afgelopen jaren hebben de medewerkers zich ingezet om de opleiding op te zetten en verder uit te werken, om in aanmerking te komen voor erkenning door de Nederlandse Montessori Vereniging. Deze ziet erop toe dat de scholen werken volgens de gestelde criteria en hanteert hierbij kwaliteitsmiddelen rondom erkenning en certificering.

Montessorionderwijs

Het voortgezet montessorionderwijs kent voor de leerlingen drie doelen:

• Het zich kunnen ontwikkelen tot een onafhankelijke persoonlijkheid;
• Het verwerven van bekwaamheden om in studie, werk en samenleving te kunnen functioneren;
• Het op een verantwoordelijke wijze leren vervullen van een maatschappelijke rol.

Om deze doelen te kunnen verwezenlijken moet de school een pedagogisch klimaat creëren waarin docenten en leerlingen elkaar vertrouwen en respecteren. Vanuit dat vertrouwen krijgen leerlingen de ruimte om te leren verantwoordelijkheid te dragen binnen zekere kaders. Daarnaast zijn er zes essentiële karakteristieken die richtinggevend en duidelijk zichtbaar moeten zijn. De school is vrij om hier een eigen uitwerking aan te geven.

Kroon op het werk

Teamleider Mijke Bolsius heeft samen met Maaike Kramer, begeleider van de montessoristroom, een belangrijke bijdrage geleverd aan het opzetten van het montessorionderwijs. "We zijn trots op de lovende woorden die de commissie heeft uitgesproken. De erkenning voor de liefde en het plezier, maar ook voor de vele uren die wij de afgelopen jaren in de opzet en uitwerking hebben gestoken. De mate van zelfstandigheid, creativiteit en verantwoordelijkheid, zowel bij leerlingen als bij het team, werden naast de duidelijke structuur en afspraken, als krachtig gezien", aldus Bolsius.

Bekijk de reportage die we eerder maakten over het montessorionderwijs bij ISW: