Archief
Bob- en sleebond Nederland

Guido uit Monster doet sinds jaar aan skeleton: 'Zag het op tv en meldde me aan'

Guido Persoon keek een jaar geleden op tv naar de Olympische Winterspelen en zag daar Kimberly Bos brons winnen op het onderdeel skeleton. De Monsternaar dacht: dat wil ik ook en meldde zich aan voor een testdag.

Dat het snel kan gaan, blijkt. De trainingsstaf van de Nederlandse selectie zag wel potentie in Persoon, die maandag 24 jaar wordt. Nu behoort hij tot de beste mannen van het nationale team.

"Het is een sport waarmee je met een sleetje op je buik met je hoofd naar beneden van en bobsleebaan afgaat", legt de Westlander de sport uit. In oktober ging hij tijdens een trainingskamp voor het eerst naar beneden. "Eerst van een halve baan, omdat je nogal snel gaat. Als je een halve baan afgaat, is je topsnelheid wat minder hoog; vanaf de top is mijn record 117 kilometer per uur, bij een halve baan ga je 60 à 70 kilometer per uur. Omdat je in het begin ook nog niet zo goed kunt sturen, raak je ook wat muurtjes dus je hebt blauwe plekken."

'Er zit nog wel groei in'

Persoon en de andere Nederlandse mannen komen uit in de Europa Cup, het niveau onder de wereldbeker waaraan de echte toppers meedoen. "Ik heb nu drie Europa Cupwedstrijden mogen sleeën en dat ging hartstikke goed." In zijn eerste wedstrijd werd hij 33ste (van de 46). "Op zich voor een allereerste wedstrijd was ik daar best tevreden over." Daarna volgden nog een 20ste en een 15de plek. De Monsternaar verbetert zich dus snel. Én hij was elke keer de beste Nederlander in het klassement.

"Het is echt een ervaringssport, dus er valt nog veel te leren", blikt Persoon vooruit. "Het is mijn eerste seizoen, dus het is nog veel oefenen met bochten. Zo'n slee is vrij apart, vrij flexibel."

Persoon is voor zijn sport veel in het buitenland: Oostenrijk, Noorwegen en Frankrijk. Omdat hij nog studeert is dat goed te combineren. "Geld verdienen met de sport is moeilijk, er gaat niet veel geld in om."

Trainingskamp

Deze zondag is Persoon onderweg naar een trainingskamp in Frankrijk. Daar krijgt de selectie ook te horen wie er na dit seizoen mogen blijven en wie niet. Maar de Westlander verwacht niet dat hij zich zorgen hoeft te maken over zijn positie.

Beluister het hele gesprek met Guido Persoon in WOS Sport: