Archief
Privéfoto

Privéfoto

Studeren op latere leeftijd: Marc moest bewijzen dat hij het kan

Marc van Kaam (57) is directeur en volgt daarnaast ook nog een hbo-master: 'Het is ontzettend bevrijdend om op deze leeftijd een studie te volgen."

Marc van Kaam uit Naaldwijk is op 57-jarige leeftijd begonnen met de hbo-master Imagineering. Daarnaast is hij ook directeur van het Luxor Theater in Rotterdam.

"De studie geeft me heel veel energie. Het is fijn om een keer met iets anders bezig te zijn dan met mijn baan." Marc heeft in zijn jonge jaren een mbo-opleiding gevolgd op de hotelschool in Tilburg. Na korte tijd als sales manager te hebben gewerkt, werd hij directeur van theater De Naald. Marc, van origine Brabants, bleef hangen in Naaldwijk en is tien jaar lang directeur geweest van De Naald.

Inmiddels is Marc directeur van het Luxor Theater. Tijdens de coronacrisis kreeg het theater een flinke klap en waren meerdere ontslagen nodig om overeind te blijven. "We zagen die donkere periode als het startsein voor vernieuwing. Uit onderzoek bleek dat we iemand nodig hadden die problemen op een out-of-the-boxmanier aanpakt. We besloten dat een van onze beleidsmakers de hbo-master Imagineering moest gaan volgen."

De eerste dagen vond ik eigenlijk heel ongemakkelijk.

Marc van Kaam

Ongemakkelijk begin

"Ik heb veel gesprekken gehad met Olaf Vugts, voormalig directeur van de Efteling. Hij zei op z’n Brabants tegen mij: 'Er is er maar één die dat kan doen'. Ik twijfelde toen wel of ik geschikt was voor de opleiding. Ik had alleen een mbo-diploma op zak en niet het hbo-diploma dat vereist was voor Imagineering. Ik heb toen voor de toelating diverse gesprekken gehad en een presentatie gegeven over de competenties die ik in de praktijk had opgedaan, om te bewijzen dat ik voldoende kennis had opgedaan in het werkveld."

Privéfoto

Het studeren ging bij Marc in het begin niet van een leien dakje. "De eerste dagen vond ik eigenlijk heel ongemakkelijk. De studie is in het Engels en ik was het helemaal niet gewend om zoveel Engels te spreken. Ik beheers de taal prima, maar het is toch heel anders om hele dagen in het Engels aan de slag te gaan. Ik heb daar echt in moeten groeien."

Ik heb op theoretisch niveau heel veel van de jongere studenten geleerd.

Marc van Kaam

Verrijking

Marc is met zijn 57 jaar de oudste van de klas, het merendeel van de studenten Imagineering komt net van het hbo en is dus ook een stuk jonger. "De jongste in de klas is 22. Verder zijn er ook andere studenten die naast de studie, net zoals ik, nog een baan hebben. Ik heb zelf door mijn werk natuurlijk geen tijd voor een wild studentenleven." Volgens Marc is het juist fijn dat zijn klas zo’n divers gezelschap is: "Ik heb op theoretisch niveau heel veel van de jongere studenten geleerd en op mijn beurt kan ik hen weer mijn praktijkkennis bijbrengen."

Momenteel gaat het Marc goed af op zijn studie: "Ik kan het niveau van de opleiding gelukkig prima aan. Door extra werkdruk bij het theater, in de nasleep van corona, heb ik een halfjaar studievertraging opgelopen. Ik pak de schoolboeken nu weer op. Desondanks kan ik iedereen een studie op latere leeftijd aanraden. Het voelt heel bevrijdend en het verrijkt enorm. Het studeren heeft mij veel gebracht."

Privéfoto

De WOS maakt een vijfdelige serie van artikelen over studeren op latere leeftijd. In Nederland ontvangen jaarlijks tussen de 4.000 en 5.000 studenten van boven de 40 hun diploma. De komende weken lees je iedere zaterdag het verhaal van een van die 40-plussers uit onze regio.