Archief
Archief WOS

Archief WOS

Westland: 'Niet eens met WOZ-waarde?, één telefoontje vaak al genoeg'

Commerciële bureaus die namens inwoners bezwaren tegen de hoogte van de WOZ-waarde van hun onroerend goed indienen, hebben de gemeente Westland vorig jaar circa 45.000 euro gekost.

Dat meldde wethouder Ben van der Stee (financiën) donderdagavond in een commissievergadering van de gemeenteraad. Hij zei dit in antwoord op vragen van VVD-steunraadslid Roel Batelaan.

Op grond van de huidige wetgeving is het voor burgers aantrekkelijk om zo'n bureau in te schakelen, want dat kost hen helemaal niets. Voor de WOZ-bureaus bestaan namelijk diverse vergoedingsregelingen. Maar volgens de wethouder is het inschakelen van zo'n bureau helemaal niet nodig. "Wij roepen die huizenbezitters op, als je het er niet mee eens bent, neem telefonisch contact met ons op. Wil je bezwaar maken, dan kan dat heel laagdrempelig. (...) Kom naar ons toe, want wij lossen het op en gaan graag met je in gesprek. Wij zullen daar zeer serieus mee omgaan."

Circa 70 procent via bureaus

In 2022 zijn er bij de gemeente Westland 979 bezwaren tegen de WOZ-beschikking ingediend. Van die bezwaren was 70 procent ingediend door dit soort bureaus. Er waren 108 bezwaren gegrond, waarbij de betrokken burger gemiddeld 30 euro heeft teruggekregen. Het daarmee gemoeide totaalbedrag van 3.178 euro is dus een fractie van de 45.000 euro die de gemeente kwijt was aan de WOZ-bureaus.

Burgers kunnen via de zogeheten digitale belastingbalie op de website van de gemeente Westland zelf kijken naar onder meer het taxatierapport op grond waarvan de WOZ-waarde is vastgesteld (peildatum: de waarde op 1 januari van het voorgaande jaar). Zijn burgers het niet met de hoogte van dat bedrag eens, dan kunnen ze in eerste instantie met de gemeente bellen. Blijkt er dan een aanpassing nodig, dan kan dit direct worden geregeld. En anders kan men zelf via de gemeentelijke website een bezwaar indienen.

Er staat over de WOZ-waarde een animatiefilmpje op de website van de gemeente. Zie hieronder: