Archief

Verdubbeling huur van de baan, Hoekse volkstuinders halen opgelucht adem

De aangekondigde verdubbeling van de huur voor een volkstuin in Hoek van Holland is voorlopig van de baan.

In de afgelopen maanden heeft de gemeente Rotterdam hierover intensief overleg gevoerd met Stichting Platform Rotterdamse volkstuinen. Het platform vertegenwoordigt 43 van de 44 volkstuinverenigingen, waaronder De Noort Bonnen. Uitkomst van de gesprekken is onder andere dat de huurprijzen voor volkstuinen in 2023 alleen met de consumentenprijsindex worden verhoogd.

Een van de volkstuinders van de Noort Bonnen liet aan de WOS weten dat zij opgelucht adem kan halen: "Het was aan het einde van vorig jaar flink schrikken toen we hoorden dat de huurprijs misschien zou verdubbelen. Gisteren kregen we bericht van onze voorzitter Henk Nieuwenhuizen dat de huurverhoging voorlopig van de baan is. Een hele opluchting."

Toekomst

De gemeente biedt de verenigingen binnenkort een concept huurovereenkomst aan met een looptijd van één jaar en gaat daarover met elk bestuur in gesprek. Het jaar 2023 gebruikt de gemeente om samen met de verenigingen de uitgangspunten voor een gemeentelijke visie op de Rotterdamse volkstuinen te formuleren. Die uitgangspunten gaan bijvoorbeeld over biodiversiteit en toegankelijkheid van de parken. De gemeente wil een werkgroep uit de raad instellen. Zij moeten gezamenlijk met de Rotterdamse volkstuinen een conceptvisie opstellen die in in het derde kwartaal van 2023 vastgesteld zou moeten worden.

Tekort

De huuropbrengst van de volkstuinen in 2023 is ongeveer 2,7 miljoen euro. De kosten voor het beheer en onderhoud van de volkstuinen in 2023 is 4,2 miljoen euro. Er ligt nu een voorstel bij de gemeenteraad om het tekort van naar schatting 1,5 miljoen euro eenmalig te dekken.