Archief

Volkstuinders uiten onvrede in stadhuis Rotterdam

Ruim honderd volkstuinders en een groot deel van de Rotterdamse gemeenteraad vinden dat wethouder Faouzi Achbar fouten heeft gemaakt bij de nieuwe plannen voor volkstuinen.

Niet eerder in de afgelopen tien jaar was het volgens mediapartner Rijnmond zo druk bij een inspraakavond op het Rotterdamse stadhuis. De onvrede en frustratie zijn groot. "We worden geschoffeerd."

Zonder met de volkstuinders in gesprek te zijn gegaan (waaronder die van de Hoekse volkstuinvereniging De Noort Bonnen) heeft Achbar bekendgemaakt dat hij de huurprijs van de tuinen in drie jaar tijd met 75 procent wil verhogen. Voor een gemiddelde tuin kan dat zo’n 400 euro per jaar schelen. Ook moet er voortaan een borg betaald worden van drie keer de huur van een heel jaar. Sommige verenigingen vrezen hierdoor voor hun voortbestaan. Woensdagavond kwamen ze naar het stadhuis om hun onvrede te uiten.


Rob van Dijk is voorzitter van het platform Rotterdamse Volkstuinen. Dat is een samenwerking van 37 volkstuincomplexen in de stad. Van Dijk: "Acht volkstuincomplexen moeten in de toekomst wijken voor woningbouw, maar niemand weet om welke complexen het gaat. Vrijwilligers gaan afhaken, mensen investeren niet meer. Het is zo jammer, want in dit plan staan ook echt goede zaken, zoals afspraken waar een bestuur of vereniging aan moet voldoen."

De tuinders kijken aan het eind van de avond toch positief terug. "Ik hoop dat we vandaag wel voor elkaar gekregen hebben dat we samen met de gemeente toekomstplannen kunnen maken. De raad is duidelijk geweest. Eerst alle plannen rond en dan pas over huurverhoging praten."