Archief

Westland vereenvoudigt installatie zonnepanelen op monumenten

Gemeente Westland gaat de installatie van zonnepanelen en zonnecollectoren op beschermde stads- en dorpsgezichten en op monumenten vereenvoudigen. De gemeente werkt aan een wijziging van de regels.

Om toepassingen van zonnepanelen te stimuleren, wil de gemeente zo duidelijk mogelijk aangeven waar zonnepanelen wel en niet passen. De bijzondere kwaliteit van beschermde stads- en dorpsgezichten en monumenten wil zij hierbij behouden.

Het uitgangpunt is dat zonnepanelen niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. Als dat niet mogelijk is, dan is het in veel gevallen toegestaan om zonnepanelen in het zicht vanaf de openbare weg te plaatsen. Er gelden dan extra regels.
Regels die altijd gelden zijn dat de bestaande dakconstructie- of bedekking niet verwijderd of beschadigd mag worden en dat zonnepanelen in een aaneengesloten vlak worden gelegd. Er zijn extra regels voor zonnepanelen die zichtbaar zijn vanaf de openbare weg.

Voor het plaatsen van zonnepanelen en zonnecollectoren op beschermde monumenten is altijd een vergunning nodig. De gemeente volgt bij dit beleid het advies van de Commissie Omgevingskwaliteit.