Archief
Archieffoto

Archieffoto

Last onder dwangsom voor afsteken en bezit illegaal vuurwerk

Twee mannen uit Naaldwijk en Poeldijk hebben elk een last onder dwangsom opgelegd gekregen voor het in bezit hebben en afsteken van illegaal vuurwerk.

De politie zag de mannen eind december het illegale vuurwerk in de categorie F2 en F4 op straat afsteken. Bij een van de mannen werd in de ouderlijke woning meer illegaal vuurwerk aangetroffen. Het bezit en de opslag van dit vuurwerk is in strijd met de Wet economische delicten en het Vuurwerkbesluit. Als de mannen opnieuw de fout ingaan, moeten zij 400 euro betalen. Bij een tweede herhaling kan de burgemeester een nieuwe, hogere dwangsom opleggen.

Last onder dwangsom

Een last onder dwangsom is gericht op het beëindigen van een bepaalde overtreding en de rechtmatige situatie te herstellen. Een dwangsom is géén boete maar een preventiemiddel wanneer er een overtreding dreigt. Aan een last onder dwangsom gaat een heel traject vooraf. Na de constatering van een overtreding maakt de politie een bestuurlijke rapportage voor de burgemeester, daarna gaan juristen aan het werk en krijgen de betrokkenen een vooraankondiging van de last onder dwangsom. Daar kunnen zij bezwaar tegen maken. Na beoordeling van de zienswijze door juristen volgt de definitieve last. Het gehele traject duurt een aantal weken.