Archief
LUZ Architecten

'Proces Floragebied niet goed begonnen'

"Het proces rond de ontwikkeling van het Floragebied is niet goed begonnen", vindt Metin Çelik, lijsttrekker van Denk bij de Provinciale Staten-verkiezingen. Hij ging met Marcus Rolloos (BVNL) en de Westlandse wethouder Pieter Varekamp (VVD) in debat over het gebied tegenover de bloemenveiling.

De gemeente Westland heeft plannen om het gebied te gaan herontwikkelen. In een in 2021 gepresenteerd ontwikkelperspectief wordt onder meer gesproken over 2.500 woningen en een nieuw knooppunt van het openbaar vervoer, waarbij er ook een lightrailverbinding moet worden aangelegd naar Rotterdam en Den Haag. Daarnaast moeten onderwijs en bedrijfsleven op deze locatie worden samengebracht. "Voor een deel is dat er al met het World Horti Center. Maar we gaan daarmee verder", zei Varekamp.

Vorig jaar werd echter duidelijk dat de provincie dat helemaal niet ziet zitten. "De plannen van de gemeente gaan uit van forse investeringen in het omliggend provinciaal wegennet en realisatie van een lightrailverbinding. Voor beide aspecten is er vanuit de provincie geen budget beschikbaar", liet Gedeputeerde Staten destijds weten in reactie op vragen van JA21. Daarnaast is het gebied nu bestemd als bedrijventerrein en dat wil de provincie niet veranderen.

'Eerst in gesprek gaan'

Çelik noemt het idee voor woningbouw goed, zeker omdat er nu een groot tekort aan (betaalbare) huizen is. "Het probleem is dat die in de planning op gronden worden gebouwd die gereserveerd zijn voor bedrijvigheid. En ik denk dat als je dat wil doen - de bestemming wijzigen -, je niet eerst een besluit moet nemen in de gemeenteraad. Je moet eerst in gesprek gaan met de provincie om te verkennen welke inzichten er mogelijk veranderd moeten worden om dat te kunnen realiseren." Dat is volgens de Denk-voorman niet gebeurd. "Dus ik denk dat het proces niet zo goed is begonnen."

Wethouder Varekamp is het daar niet helemaal mee eens. Volgens hem is er wel degelijk tijdig contact geweest met de provincie, zowel bestuurlijk als ambtelijk. "En natuurlijk ontmoet je dan dingen die niet uitgelijnd zijn. Daar moet je aan werken en dat proces is nu gaande."

"Wat mij opvalt - tot mijn grote verdriet moet ik zeggen - is dat het toch weer over het gedoe gaat", haakt Rolloos in op de discussie. "Bij Provinciale Staten worden kaders geschapen, maar dan hoor ik toch terug dat dat niet helemaal past op de situatie. (...) Voor Belang van Nederland is de oplossing: ga met mensen in gesprek en met bedrijven. Ga luisteren wat er speelt."

Positief over plan

Denk is overigens allesbehalve tégen de voorgenomen ontwikkeling in Naaldwijk. "Het idee is niet slecht, dat steunen wij. Alleen dan moeten we wel met elkaar gaan kijken op welke manier we de kaders dan kunnen verschuiven, zodat we de ontwikkeling mogelijk kunnen maken. En in die fase zitten we nu nog niet", aldus Çelik. "In beginsel ben ik heel positief tegenover het plan. Er hebben meer dan 500 bewoners aan meegedaan, het is een mooi participatieproces geweest. En: openbaar vervoer is voor ons nummer 1 en dat zit ook in het plan."

Ook BVNL ziet de ontwikkeling van het Floragebied wel zitten. "Wij zetten economie op 1, want al het andere in onze maatschappij is gebaseerd op economie", zegt Rolloos. "Mensen hebben een inkomen nodig, een woning nodig, willen recreëren. Uiteindelijk draait dat allemaal om economie."

Het debat is sinds donderdagavond 18.00 uur elk half uur te zien op WOS TV en via Uitzending Gemist op WOS.nl. Dan zie je ook wat de standpunten zijn van de andere partijen. Volgende week is een tweede debat te zien, waarin het gaat over openbaar vervoer.