Archief
Royal FloraHolland

100 jaar bloemenveiling in het Westland

De bloemenveiling in het Westland bestaat op 2 maart 100 jaar. Het enthousiasme van Westlandse kwekers was bij de oprichting - op 2 maart 1923 in Poeldijk - nog ver te zoeken.

In de eerste twee decennia van de vorige eeuw hadden Westlandse tuinders - op een enkele uitzondering na - weinig belangstelling voor de bloementeelt. In het beste geval was er sprake van neventeelt of teelt voor eigen gebruik, want volgens de oudere Westlanders zat er geen 'brood' in het kweken van bloemen. De veiling was dan ook niet zozeer het gevolg van de productie van bloemen in het Westland, het was vooral ook een aanjager van de bloementeelt.

Na veel discussies over de beste plaats voor de veiling en tijdelijke huisvesting - eerst in Poeldijk en later Honselersdijk - wordt op 30 maart 1931 de Coöperatieve Centrale Westlandse Snijbloemenveiling opgericht, de CCWS. De coöperatie is een noodzaak in verband met de nieuwbouw van de bloemenveiling in Honselersdijk. Aan de Dijkweg, op de plek van het huidige veilingcomplex, vindt op 19 november 1931 de eerste veiling plaats. De veilinghal heeft een dan oppervlak van 50x50 m. Op de koopmansbanken is plek voor 200 personen.

Een lang citaat uit het jubileumboek van de CCWS uit 1948 spreekt boekdelen: "De veiling heeft hem (de kweker, red.) alle zorgen voor de afzet van zijn product uit handen genomen, zodat hij zich geheel aan de voortbrenging van zijn gewassen kan wijden. Als hij slechts zorgde voor de aanwijzingen en voorschriften van de veiling over de sortering, verpakking, kwaliteit en het tijdstip van aanvoer na te komen, behoefde hij zich verder met de verkoop en het transport van zijn product naar binnen- en buitenland niet te bemoeien. Het feit, dat de Westlandse bloemenveiling deze vertrouwde zekerheid voor de afzet van bloemen bood, deed de kweker spoedig besluiten tot het beoefenen van de bloementeelt in zijn bedrijf. En dat hij ter veiling de prijs ontvangt, welke niet alleen de uitdrukking vormt van de kwaliteitswaardering van zijn product, maar bovendien van de momentele marktwaarde. Meer mag hij niet vragen en meer verlangt hij ook niet. Zonder deze veiling zouden er niet zoveel bloemen in het Westland groeien."

Bron: website Royal FloraHolland