Archief
WOS - Jan Cammeraat

WOS - Jan Cammeraat

Speciaalzaak Rijneveen stopt ermee

Tegenwoordig zie je weinig tabakswinkels meer. In Monster staat er nog een, maar ook die heeft slecht nieuws voor de klanten: we stoppen er volgende week mee.

Gerdine Rijneveen heeft tijdens de kerstdagen een goed gesprek gehad met haar echtgenoot Frank en de uitkomst was, dat ze definitief gaan stoppen met de winkel. "We hebben de afgelopen twee jaar best wel wat persoonlijke gebeurtenissen gehad, zoals een sterfgeval in de familie. We zijn nu ook nog jong genoeg om andere leuke dingen te doen, zoals lekker fietsen en leuke dingen met de kleinkinderen doen. 4 maart is de laatste dag dat we open is. Het is nog niet duidelijk wat er daarna met de winkel gaat gebeuren. We hebben geen opvolger. Het is een woon-winkelpand dat samen gekocht kan worden."

Toen Rijneveen 40 jaar geleden begon, waren er zeker tien tabakswinkels in Monster. Dat waren andere tijden. Daarna is er veel veranderd. "Toen wij begonnen, kregen wij wel eens een telefoontje van een bejaardenhuis of we met de kerst een x-aantal dozen sigaren konden bezorgen. Daar hoef je nu niet meer aan te denken. Op verjaardagen en recepties stonden glazen met sigaretten op tafel. Dat kun je je niet meer voorstellen. En zo kan ik wel even doorgaan. Er is een omslagpunt gekomen dat je met een scheve nek wordt aangekeken als je zegt dat je een sigarenwinkel hebt".

Dat is niet leuk voor iemand die in rookwaren handelt. Maar er is ook een andere kant, vindt Gerdine. "Er zijn genoeg mensen die roken en daar plezier aan beleven. Daarbij komt dat onze winkel een soort sociale ontmoetingsplaats is. We hebben een maatschappelijke functie. Ik ken iedereen. Dat ga ik zeker missen."

Zaterdag 4 maart is dus de laatste dag. Dan gaat Rijneveen nog een feestje vieren en gezellig met de medewerkers uit eten. Daarna nemen ze nog de tijd om alles zakelijk af te ronden. "Maar ik ga direct al lekker tijd voor mezelf nemen", zegt Rijneveen ten slotte met een glimlach.