Archief
WOS

WOS

Ron uit Naaldwijk was vijftien jaar verslaafd aan drank en drugs

Vijftien jaar lang was Ron van der Helm uit Naaldwijk in de ban van alcohol en andere drugs. Nu is hij afgekickt en geeft hij voorlichting aan scholieren.

"Ik begon op mijn zestiende met een paar biertjes. Alcohol trok al snel mijn interesse. Eigenlijk raakte ik toen op mijn achttiende heel snel aan de cocaïne", vertelt Ron in WOS-talkshow Aan Tafel. "Eerst was het nog wel recreatief, maar dat schoot door naar elke dag gebruiken. Toen ben ik wel vijftien jaar echt actief verslaafd geweest."

Langzaam aan raakte Ron aan lager wal. "Ik snoof er op een dag 500 euro doorheen, dat was nog niks. Ik deed alles om aan die middelen te komen; van stelen tot liegen en bedriegen. Ik raakte alles kwijt." Ron werd dakloos. De kleding waarin hij over straat liep was zijn enige bezit.

Hartstilstand

Ron heeft meerdere dieptepunten doorgemaakt. "Op een gegeven moment kreeg ik een hartstilstand. Ik lag in het ziekenhuis en ik keek letterlijk de dood in de ogen. Toen ik wakker werd, was meer middelen halen bij mijn dealer het eerste waar ik aan dacht." Inmiddels is de Westlander alweer zes jaar clean. "Verslaving is eigenlijk de enige gevangenis waarvan je de sleutel zelf hebt. Ik moest gewoon inzien dat ik een serieus probleem had en dat duurde gewoon vijftien jaar."

"Als ouder kun je je kind eigenlijk alleen maar helpen door hen los te laten. Vaak blijven ouders hun kind helpen, met een beetje geld, huisvesting. Dat helpt eigenlijk niet. Ze moeten radicaal wakker worden geschud." Ron maakt zich ook zorgen om de jongeren in de regio. "Alcohol is drugs. Maar toch is het in onze samenleving zo normaal, vooral in het Westland. Dat baart mij wel zorgen."

Het complete verhaal van Ron hoor je in de WOS-talkshow Aan Tafel. De uitzending is vanaf vrijdagavond 18.00 uur te zien op WOS TV en daarna ook te bekijken via Uitzending Gemist op WOS.nl.