Archief
WOS

WOS

Eén jaar oorlog: Roman hoorde raket over huis vliegen

Het is deze vrijdag precies een jaar geleden dat Rusland buurland Oekraïne binnenviel. Veel Oekraïners vluchtten, onder andere naar Nederland. Roman (37) is een van hen en woont nu in Monster.

Roman Rubchuk komt uit het westelijk gelegen Lutsk. Hij woonde daar met zijn vrouw, twee zoons van 1,5 en 8 jaar oud en een dochter van veertien. Toen de oorlog op 24 februari 2022 uitbrak, had hij niet verwacht dat hij zo snel zou moeten vluchten. De stad ligt namelijk heel dicht bij de Poolse grens.

Maar twee en een halve week later kwam ook voor hen de oorlog te dichtbij. Na het opstaan waste hij zijn handen en gezicht in de badkamer. "Toen hoorde ik opeens het geluid van een raket of vliegtuig vlak boven mijn huis, ik wist niet precies wat het was. Niet snel daarna hoorde ik dat er een raket was ingeslagen, een paar honderd meter verderop", vertelt Roman. In het uur erna volgen er nog zeven raketaanvallen in zijn stad.

Weer raak

In de volgende week zocht hij met zijn gezin wat vrienden op in een dorp, een stuk weg van de stad. "Na anderhalve week gingen wij weer terug naar ons huis. De avond dat wij terugkwamen was het weer raak, de stad werd opnieuw aangevallen. Mijn kinderen moesten veel huilen en we besloten onze spullen te pakken en richting Warschau (Polen, red.) te gaan." Roman vertelt dat het 'heel verdrietig' was.

Ik kon hier niet zitten en niks doen, ik wilde geld verdienen.

Roman Rubchuk (37)

Roman en zijn gezin hebben alles achtergelaten. Hun huis, familie, zijn vrienden en zijn werk. "Ik was bezig met het bouwen van mijn eigen privéhotel in een nationaal park in Oekraïne", vertelt hij. Als hij foto's van het park op zijn telefoon laat zien, vertelt hij hoe erg hij het mist.

Monster

Na even in Polen gezeten te hebben, zijn ze op 22 maart 2022 in Nederland aangekomen. Eerst sliepen ze bij vrienden in Den Haag. Uiteindelijk hebben ze een plek gekregen bij de vluchtelingenopvang voor Oekraïners in Monster. Al snel wilde Roman weer aan het werk. "Ik kon hier niet zitten en niks doen, ik wilde geld verdienen", lacht hij.

Zijn eerste baantje kwam al snel: Dozen met tomaten inpakken in een kas. "Mijn eerste salaris was goed, maar ik vond het werk niet leuk. Ik voelde me een robot. Daarom vroeg ik de hotelmanager of ik iets anders kon doen." Uiteindelijk kreeg Roman de baan die hij nu heeft: Chauffeur voor het Fletcher Carlton Hotel in Naaldwijk, waar nu vluchtelingen worden opgevangen. Hij doet dit ondertussen acht maanden, daarnaast staat hij af en toe achter de receptie om te helpen.

Terug naar Oekraïne

Roman vindt het fijn dat hij voor nu in Nederland kan wonen. "De mensen zijn erg open en lief, het land is leuk en ik hou ervan dat ik zo dicht bij het strand woon", vertelt Roman. Maar hij wil ook erg graag terug naar Oekraïne. "Ik mis mijn land, ik mis mijn opa en oma en ik hoop dat de oorlog deze zomer stopt en dat wij terug naar huis kunnen."