Archief
WOS

Tuinbouw 'zuigt' water onder De Lier weg

Het college van B en W van Westland wil dat door betrokken instanties snel actie wordt ondernomen om de doorlopende bodemdaling in De Lier te verminderen. Daarin speelt de tuinbouw een belangrijke rol.

Volgens het college is de urgentie komen vast te staan tijdens nieuw onderzoek door de organisatie Geofoxx, waarvan de rapportage nog niet openbaar is gemaakt. Het vorig jaar uitgevoerde onderzoek bevestigt volgens het college "dat grondwateronttrekkingen voor de tuinbouw significant bijdragen aan bodemdaling rond De Lier".

De gemeente Westland, het Hoogheemraadschap van Delfland, de provincie Zuid-Holland en Glastuinbouw Nederland werken momenteel al samen aan een routekaart voor realisatie van een duurzame gietwatervoorziening. Maar het college vindt het belangrijk dat alle betrokken en verantwoordelijke partners op de hoogte zijn van de uitkomsten van het wetenschappelijk onderzoek en de urgentie van het aanpakken van de bodemdaling.

Urgentie onderstrepen

Daarom is deze week besloten om brieven te sturen naar het Hoogheemraadschap van Delfland (bevoegd gezag voor grondwateronttrekkingen), provincie Zuid-Holland (strategisch grondwaterbeheerder) en Glastuinbouw Nederland om het rapport te delen en de urgentie van de aanpak van de onttrekkingen te onderstrepen.