Archief

Rapport over verzakkingen in De Lier

Het wordt een behoorlijke opgave om de verzakkingsproblemen in De Lier aan te pakken. Dat zei wethouder Meijer dinsdagavond na afloop van een presentatie van een rapport in een commissie van de Westlandse gemeenteraad. Met name de druiven- en de bomenbuurt hebben er last van, maar het probleem speelt ook in andere wijken van De Lier.

Er is niet slechts één oorzaak aan te wijzen. Voordat deze wijken werden gebouwd, gebruikte men het boerenverstand. Huizen werden op een harde ondergrond gezet. Later is men van dat principe afgeweken en werd er ook gebouwd op gronden die feitelijk niet geschikt waren om woningen te dragen.

Veruit de meeste meldingen over verzakkingen zijn afkomstig uit de Eikenhof (66), de Meidoornhof (51) en de Frankenthaler (47), zo staat in het rapport. Ophogen met zand is niet de oplossing, want dat leidt tot nieuwe bodemdalingen, waardoor er na twintig jaar weer dezelfde situatie ontstaat. Daarom wordt er onder meer gedacht aan licht ophoogmateriaal zoals bijvoorbeeld schuimbeton.

Het is de bedoeling dat de chronische bodemdaling in De Lier gefaseerd wordt aangepakt. In het eerste kwartaal van 2016 wil de gemeente de opmaat geven voor een proefproject. In de begroting van 2017 moeten er vervolgens budgetten worden vastgesteld.

Categorieen:
De Lier Westland Algemeen