Archief
Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer

Waarom hebben deze bomen een rode stip?

Het zal menig bezoeker van de bossen in het Midden-Delflandgebied al wel zijn opgevallen. Diverse bomen hebben deze maand een grote rode stip gekregen. Maar waarom is dat?

Staatsbosbeheer is momenteel bezig met de voorbereidingen voor het bosonderhoud dat in 2024 gaat plaatsvinden. De voorbereiding bestaat uit het inventariseren en het markeren van de bomen die weggehaald of beschermd moeten worden: het zogenoemde blessen.

Er worden drie typen bomen geselecteerd: bomen waar komende jaren extra energie en tijd in wordt gestoken om ze te laten ontwikkelen tot grote en imposante bomen, bomen die moeten wijken om meer variatie in het bos te krijgen en bomen die geen speciale rol in het bos gaan vervullen, maar niet hoeven te wijken. De bomen die nu een rode stip krijgen, worden straks weggehaald.

Als de bomen in 2024 zijn weggehaald, worden - waar nodig - in een daaropvolgend plantseizoen bomen en struiken 'teruggeplant'. Bos blijft hierdoor bos. Bij het terugplanten wordt rekening gehouden met een gevarieerd aantal soorten bomen en struiken, die bijdragen aan de duurzaamheid en biodiversiteit van het bos.

Boswachterspreekuur

Mensen die meer willen weten over de werkzaamheden kunnen er op zaterdag 4 maart vragen over stellen. De boswachter houdt dan van 10.00 tot 15.00 uur een spreekuur in het Abtswoudsebos-West. Deze locatie is alleen bereikbaar voor fietsers en wandelaars.