Archief
Omroep West

Omroep West

Scheiding contracten werk en woning bij arbeidsmigranten

De leden van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) gaan vanaf april bij arbeidsmigranten de contracten voor werk en huisvesting scheiden.

Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het plan van de ABU vandaag in ontvangst genomen: "Ik ben blij met de verantwoordelijkheid die de ABU en zijn leden nemen. Werk is belangrijk. Voor iedereen. Ik zie malafide uitzenders en uitzenders die de wereld beter willen maken. Het certificeringssysteem zal malafide partijen aanpakken. Voor de aanpak van deze cowboys hebben we elkaar nodig. Laten we daar samen in optrekken."

Met het plan loopt AUB vooruit op de Wet goed verhuurderschap die naar verwachting in de loop van dit jaar ingaat. Met die wet wil de regering ongewenste verhuurpraktijken voorkomen en tegengaan. De wet geeft duidelijkheid en moet zorgen voor meer kwaliteit in de markt. Samen met vakbonden wordt gewerkt aan een prijs- en kwaliteitssysteem voor huisvesting.

De uitzendpopulatie bestaat voor 35 procent uit arbeidsmigranten. De leden van ABU hebben volgens de organisatie de afgelopen jaren initiatieven genomen om de positie van arbeidsmigranten te verbeteren. Zo kwam er meer inkomenszekerheid voor deze groep en kwamen er afspraken over langer verblijf in huisvesting na het wegvallen van werk. Dit sluit aan bij de aanbevelingen die de commissie-Roemer eind 2020 deed. In het rapport 'Geen Tweederangsburgers' van die commissie worden aanbevelingen gedaan over de woon- en werkomstandigheden van arbeidsmigranten.