Archief

Rookmelder voorkwam erger bij brand in Naaldwijkse Waterlelie

Dat de rookmelderplicht levens kan redden, bleek begin dit jaar bij een brand aan de Waterlelie in Naaldwijk. Waren de kinderen van Ton-Louis en Marlies niet tijdig gewaarschuwd, dan hadden ze wellicht wél roet ingeademd of was de route naar beneden niet meer begaanbaar.

De twee doen hun verhaal over de brand op 21 januari in de uitzending van Samen Veilig, die vanaf woensdagavond te zien is op WOS TV. Ton-Louis en Marlies waren zelf niet thuis, hun kinderen wel.

"Ton-Louis was naar zijn werk en ik was aan het wandelen", vertelt Marlies. "Ik was met een klant bezig en mijn telefoon lag op een andere plek op m'n bureau, dus ik had 'm niet gehoord", vult haar man aan. "Op het moment dat ik vrij was om naar mijn bureau te gaan, hoorde ik de telefoon overgaan, nam ik op en toen bleek het mijn zoon te zijn die in (lichte) paniek belde. Hij zei: 'Pap, we hebben brand!'"

Ook Marlies was op dat moment al meerdere keren gebeld, maar ook zij hoorde haar telefoon niet. Toen ze wel kon opnemen, hing de politie aan de lijn. "Die zei dat ik snel naar huis moest komen."

Accu in brand

Thuis bleek de accu van de elektrische fiets in brand te zijn gevlogen. Daardoor vatte ook een stoel vlam. De zoon van het echtpaar werd door de rookmelder gewaarschuwd en maakte zijn zus - die lag te slapen - wakker. Marlies: "Toen zijn ze samen naar beneden gegaan, hebben ze 112 gebeld en zijn ze naar buiten gegaan." Net buiten knalde er een bus deo uit elkaar. "En toen is de woonkamerdeur uit z'n sponning geknald. Maar gelukkig waren ze net buiten, anders was er misschien ook nog letsel ontstaan."

Salvage

De familie is geholpen door Stichting Salvage, een stichting die kosteloze eerste hulp en opvang na brand verleent. Dat doet zij namens de gezamenlijke brandverzekeraars. Het huis bleek namelijk al snel onbewoonbaar. "Salvage neemt je bij de hand en zegt: 'we moeten dit, we moeten dat en we gaan door het huis', die weet precies wat er moet gebeuren", herinnert Marlies zich. "Daarmee zijn we door het hele huis gelopen en die zei dat het onbewoonbaar was. Dus er is een rapport opgemaakt." Een uur later kon het gezin al terecht in een hotel.

In de uitzending van Samen Veilig van woensdag wordt meer verteld over het werk van Stichting Salvage. Ook vertelt de brandweer wat je kunt doen om een brand te voorkomen en wordt duidelijk wat het nut is van rookmelders. De aflevering is vanaf woensdagavond 18.00 uur elk half uur te zien op WOS TV en daarna ook te bekijken via Uitzending Gemist op WOS.nl.