Archief
WOS

WOS

Familie Saad uit Maassluis woont in rampgebied Syrië

Saad vluchtte uit Syrië en vond toevlucht in Maassluis. Hij woont nu een jaar op de Lady Anne, maar zijn familie woont in het aardbevingsgebied in Syrië.

Turkije en Syrië werden vorige week maandagochtend getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,8 op de Schaal van Richter. Het dodental is inmiddels opgelopen tot meer dan 40.000. Al bijna twee weken lang doen zoek- en reddingsteams er alles aan om overlevenden onder het puin vandaan te halen.

"De ellende is echt enorm voor de mensen die daar wonen", vertelt Saad in WOS-talkshow Aan Tafel. “Als je tien jaar oorlog hebt en dan krijg je die aardbeving. Ze hebben niks daar. Geen huizen, geen ziekenhuizen, niks. Ze hebben eigenlijk ook gewoon geen mensen om te helpen." Saads familie is ongedeerd, maar hun huis is niet meer bewoonbaar.

Voor Saad is de afstand tussen Maassluis en Syrië de afgelopen week nog groter geworden dan dat die al was. "Gelukkig heb ik nu contact met mijn familie via WhatsApp, maar tijdens de aardbeving was er daar ook geen internet. Ik heb toen één of twee dagen in onzekerheid geleefd over hun veiligheid. Je gaat dan iedereen bellen, maar je weet eigenlijk niets."

Twee maanden lopen

Saad woont nu een jaar in Nederland en heeft binnen die tijd vloeiend Nederlands leren spreken. Hij vindt zelf dat hij dat te danken heeft aan het fijne ontvangst in Nederland. "Ik heb een gezonde veilige omgeving om in te kunnen leren. Je kunt nog zo hard werken, maar je kunt nooit een nieuwe taal leren als je geen fouten mag maken."

"Ik ben Maassluis en dit land heel erg dankbaar. Toen iedereen zijn deur dicht deed, heeft dit land mij ontvangen. Als je gaat vluchten, maar je hebt niet genoeg geld, dan moet je lopen. Twee maanden heb ik aan één stuk door gelopen.” Saad doorkruiste tien landen voordat hij in Nederland aankwam. Hij vond zijn weg met Google Maps. "Hoe meer je loopt, hoe banger je bent om teruggestuurd te worden."

De hele uitzending van de talkshow Aan Tafel is later op de avond ook terug te kijken via Uitzending Gemist op WOS.nl.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Maassluis