Archief
WOS - Bart van der Helm

104 arbeidsmigranten op Zijdijk? 'Nog steeds te veel'

Het voorgenomen woonpark voor arbeidsmigranten aan de Zijdijk in 's-Gravenzande had 208 bedden. Volgens het nieuwe plan kunnen 104 arbeidsmigranten er onderdak krijgen. Maar de omwonenden vinden dat alsnog te veel.

Bij het oorspronkelijke plan lieten de omwonenden al snel hun bezwaren horen. Louise van der Ven van Flower XL, een naastgelegen kwekerij, startte een petitie. Deze werd al snel ondertekend door honderden mensen die het ook niet eens waren met de plannen voor het wooncomplex met 208 arbeidsmigranten. In juni 2022 liet wethouder Pieter Varekamp weten dat de initiatiefnemer van het project dan ook de vergunningaanvraag had ingetrokken.

Het oorspronkelijke plan 'Maasdijk nabij 13'.

De wethouder gaf toen ook al aan dat er een nieuwe aanvraag aan zou komen, maar dat deze zou uitgaan van een stuk kleiner aantal te huisvesten arbeidsmigranten. Op 23 januari heeft de initiatiefnemer een nieuwe vergunningaanvraag ingediend. Het nieuwe plan biedt plek aan 104 arbeidsmigranten, dit nieuws kwam deze week naar buiten. Bewoners en omwonenden van de Zijdijk zijn echter nog steeds niet tevreden.

Verkeersveiligheid

Eén van de grootste redenen dat de omwonenden tegen het plan zijn, is de verkeersveiligheid. De bewoners van de Zijdijk zien dat er nu al enorm veel verkeer over de dijk rijdt. "Dit is een buitengebied, dit gebied langs de dijk kent maar zo'n 20 bewoners. Als er daar ineens meer dan honderd bijkomen, gaat dat levensgevaarlijke situaties opleveren. En dat terwijl het nu al heel druk is", vertelt Van der Ven van Flower XL. Daarnaast moeten alle bewoners via een smal fietspad de dijk op. "Hier fietsen 's ochtends en 's middags erg veel kinderen die naar school gaan. Als daar zoveel verkeer bij komt, gaat dat ongelukken opleveren."

Een andere bewoner vertelt aan de WOS dat ze ook bang is voor overlast. "Als er hier zoveel mensen op een klein gebied gaan wonen, gaat dat overlast opleveren. De mensen gaan hier allemaal via het fietspad naar het dorp op en neer. Het wordt gewoon te druk", vertelt ze. Daarnaast is ze ook bang dat mensen zich onveilig gaan voelen. "Kinderen fietsen hier vaak, die gaan in het donker onder het tunneltje door. Arbeidsmigranten zijn vaak mannen, die gaan daar dan rondlopen. Dat voelt gewoon niet veilig."

Nog steeds bezwaar

Het plan is dan wel met de helft verkleind, maar dat haalt het bezwaar voor Van der Ven 'nog steeds niet weg'. "Ik sluit me dan ook aan bij woorden van de fractievoorzitter van Westland Verstandig, Peter Duijsens. Hij zei dat hier maximaal 40 arbeidsmigranten kunnen wonen, dat zou inderdaad het maximale zijn voor ons", aldus Van der Ven.

Wat er nu gaat gebeuren en of het wooncomplex er gaat komen, is nog niet duidelijk. De nieuwe aanvraag moet nog worden beoordeeld.