Archief
Dick Voogd

Dick Voogd

Miljoenenjacht Amazon-baas Bezos duikt op voor Westlandse kust

Wie woensdagmiddag in onze regio op het strand was, heeft het misschien wel gezien: het enorme zeiljacht van Amazon-oprichter Jeff Bezos. Het schip maakte de afgelopen dagen een proefvaart op de Noordzee.

Het enorme jacht van Bezos bleef niet onopgemerkt en werd woensdagmiddag gespot voor de kust van Ter Heijde, meldt mediapartner Omroep West. Volgens vakblad Schuttevaer is de Koru, zoals het schip heet, het grootste superjacht dat ooit in Nederland is gebouwd. Maandagochtend vertrok de boot vanaf de werf bij Greenport Rotterdam. Radargegevens laten zien dat het ook langs andere plaatsen als Den Haag, Wassenaar, Noordwijk en Katwijk is gevaren.

Het schip van Bezos heeft drie masten van zeventig meter hoog. Rijnmond meldde deze week dat de Amazon-baas er een slordige 430 miljoen euro voor heeft betaald.

Dutch Yachting ging achter de superboot aan en maakte deze video:

Het vaartuig zou aanvankelijk, afgebouwd met masten en al, via de Nieuwe Maas en Nieuwe Waterweg naar zee varen. Om dat voor elkaar te krijgen zou in Rotterdam het op 46 meter hoogte hangende middendeel van de Koningshavenbrug, ook wel de Hef genoemd, tijdelijk gedemonteerd moeten worden.

Dat nieuws zorgde voor veel ophef, mede omdat Rotterdam na de renovatie in 2017 had beloofd de brug nooit meer te ontmantelen. Het bleek uiteindelijk niet nodig, de drie masten zijn verderop in de Rotterdamse haven op het schip gemonteerd.