Archief
WOS

WOS

Blues aan Zee wil scholieren meer leren over ontstaan blues

De organisatie achter de muziekavonden van Blues aan Zee ontwikkelt een lesprogramma om kinderen meer te leren over het ontstaan van de muzieksoort blues.

Dat zegt organisator Anton van Meerkerk in het WOS-programma In Jouw Buurt. "Dat lesprogramma willen we aanbieden aan scholen", aldus Van Meerkerk. "Slavernij staat momenteel heel hoog op de agenda. En daarom lijkt het me een fantastisch moment om te vertellen wat de historie is van de blues." Blues ontstond eind negentiende eeuw en vindt zijn oorsprong in de muziek die slaven uit Afrika in het zuiden van de Verenigde Staten - onder meer in de Mississippidelta, tussen Memphis en New Orleans - maakten.

Het is overigens niet voor het eerst dat Blues aan Zee zich richt op kinderen. "We hebben eerder kinderen door een muzikant laten onderwijzen, het verhaal laten vertellen over blues. Ze kregen ook allemaal een mondharmonica en op het einde mochten ze allemaal een liedje meeblazen", weet mede-organisator Ger Bus.

Jubileum

In de uitzending die vanaf woensdagavond op tv is, wordt stilgestaan bij het 22-jarig bestaan van Blues aan Zee, dat onlangs werd gevierd in De Noviteit in Monster. "Het is ontstaan doordat ik in grotere steden bluesconcerten bezocht en daar kwam ik steeds Westlanders tegen. En ik had het idee: 'waarom zou dat niet ook in Monster kunnen?'", zegt Van Meerkerk.

Hij vervolgt: "We zijn in Monster gestart, en daar zijn we nog steeds, omdat er in Monster eigenlijk niets te doen was toen. En we hebben wel voor de nodige reuring gezorgd." Bus vult aan: "Er werd gezegd: 'In Monster? Dat kan niet. Daar gebeurt nooit wat'." Van Meerkerk: "Dat moet je niet tegen ons zeggen."

De hele uitzending van In Jouw Buurt is vanaf woensdagavond na 18.00 uur elk half uur te zien op WOS TV. Daarna is de uitzending ook te bekijken op WOS Uitzending Gemist.