Archief
SignBiblio

SignBiblio

Valentijnsrozen: wat kost een boeket tijdens de gascrisis?

Het is dinsdag de dag van de liefde en daar hoort voor veel mensen natuurlijk een mooie bos rozen bij. Maar zijn er in tijden van gascrisis nog wel voldoende rozen én wat mag zo'n boeket kosten? Dat blijkt nogal te verschillen.

"Bij mij is het echt duurder dit jaar", zucht een bloemist uit Wateringen. "Rozen kosten bijna een euro meer dan vorig jaar; 4,50 euro vraag ik per stuk", vertelt ze. "En dan verdien ik er eigenlijk niks aan. Maar hoger kan ik hier in het Westland gewoon niet gaan, omdat ik dicht bij het vuur zit. Dat wordt door de klanten niet geaccepteerd."

Ook bij Florista by Pieta in 's-Gravenzande merken ze dat de prijzen aan de hoge kant zijn; daar betaal je voor een roos 3,50 euro. "Vorig jaar was het al extreem, maar dit jaar is het nog erger", zegt Arielle van der Meer. "Het komt echt door de gascrisis. Kwekers hebben een hoge energierekening, en daarnaast zijn er veel kwekers gestopt met kweken, dus wordt de prijs hoger."

'Valt nog wel mee met prijs'

Maar niet alle bloemisten hebben er last van. "Het klopt dat er minder aanbod is", zegt Rick Batist van Fleur 89 in Wateringen. "Maar ik merk het niet in de prijs, het is dit jaar niet meer dan vorig jaar. Bij ons kost zo'n grote Red Naomi 4 euro per stuk." Ook André Bongaards van Bloemendijk in Honselersdijk merkt geen verschil. "De prijzen zijn absoluut hoog, maar gezien de gascrisis had ik het nog wel wat erger verwacht, het valt me nog mee. Bij mij kost een roos van 70 cm 2,95 euro."

Waar wel álle handelaren last van hebben, is een gering aanbod. "Je merkt dat er minder aanvoer is", zegt Batist, "doordat veel kwekers gestopt zijn met produceren. Dat is ontzettend jammer." Hoewel de bloemisten verwachten dat er nog wel voldoende bloemen zijn, zorgt het verminderde aanbod volgens de bloemenveiling inderdaad voor een iets gestegen prijs van 15 procent. "Er is minder aanbod, maar de vraag is hetzelfde gebleven. Dat drukt iets op de prijs, maar niet extreem. Zo'n mooie Red Naomi kostte vorig jaar 0,94 euro op de veiling, nu 1,08 euro."

'Aan de bloemist wat hij ervoor vraagt'

Hoe kan het dan toch dat de prijs per bloemist zo enorm verschilt? "Het zijn de overige kosten", zegt een kweker uit Kwintsheul. "Zoals transport en arbeid, verpakking, dat is allemaal met twintig procent gestegen. Het is uiteindelijk aan de bloemist wat hij voor de bloemen vraagt om de kosten te dekken."

En dat kan dus variëren van 3 euro tot wel 5 euro. Maar volgens alle bloemisten kunnen klanten alsnog met een voordelig valentijnsboeket naar huis gaan. "We verkopen ook kleinere rozen, die zijn 1,50 euro per stuk", vertelt Rick Batist. "En koop ook niet alleen rozen", zeg Arielle van der Meer. "Met een gemixt boeket heb je een leukere prijs."