Archief
WOS

WOS

Los buskaartje komt tijdelijk terug

Streekvervoerder EBS wil in Haaglanden het losse buskaartje tijdelijk weer invoeren.

In de praktijk blijken veel reizigers meer tijd nodig te hebben om de overstap te maken naar het betalen van de busrit met bankpas of creditcard. De Ritkaart Streek, veruit het meest verkochte ritkaartje, komt dan in ieder geval tot na de zomer van dit jaar terug met hetzelfde tarief als in 2022. Volgende week besluit de MetropoolregioRotterdam Den Haag (MRDH) of het hiermee instemt. De overige ritkaarten, zoals de Ritkaart Stad, blijven wel vervallen.

Sinds 1 januari kan er in het openbaar vervoer niet meer met een los kaartje gereden worden. Reizigers zonder OV-chipkaart moeten betalen met bankpas of creditcard. Alleen voor reizigers zonder eigen bankpas was nog een alternatief nodig. EBS dacht dit voldoende te hebben afgedekt met dagkaarten en kinderkaartjes. Maar de streekvervoerder stelde vast dat de maatregel tot discussie in de bus leidde, vooral bij groepen, en wil nu een meer stapsgewijze uitfasering van de losse Ritkaart Streek.

Door alleen dit kaartje tijdelijk terug te brengen, wordt de financiële drempel om te reizen op dit moment voldoende verlaagd, zo is de gedachte. De hoop is dat door de landelijke promotiecampagne het betalen met bankpas of creditkaart, dat OVPay wordt genoemd, goed bekend wordt bij alle reizigers. Als uit de cijfers blijkt dat de alternatieven voldoende ontdekt, geaccepteerd en gewaardeerd worden, zal de Ritkaart Streek worden afgeschaft.

De bestuurscommissie Vervoersautoriteit van de MRDH wordt voorgesteld met het plan in te stemmen en EBS toe te staan zelf te bepalen, op basis van de cijfers, wanneer de Ritkaart Streek kan worden afgeschaft in Haaglanden. De maatregel geldt ook voor de busdiensten in Voorne-Putten en Rozenburg.