Archief

Versneld minder koeienmest gebruiken valt in Midden-Delfland verkeerd

De kringloopboeren in Midden-Delfland mogen niet de dupe worden van het versneld verminderen van het uitrijden van dierlijke mest in het hele gebied van het Hoogheemraadschap Delfland.

Delfland is een van de drie waterschappen die door minister Adema van Landbouw zijn aangewezen als 'nutriënten verontreinigd gebied' (gebieden waar onder meer te veel stikstof en fosfor in het oppervlaktewater zit) en daarom sneller dan andere landbouwgebieden het gebruik van dierlijke mest moeten verlagen. Dat is niet alleen het hoogheemraadschap, maar ook de provincie Zuid-Holland, de gemeente Midden-Delfland en de 16 overheden en organisaties van de Landschapstafel Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland in het verkeerde keelgat geschoten.

In een brief aan de minister wordt er op gewezen, dat hij geen enkele rekening houdt met de waterkwaliteit en de trends in deelgebieden. En juist door de kringloopboeren is in Midden-Delfland de gewenste transitie van de landbouw al een eind op weg. "Daar kunnen andere agrarische ondernemers, overheden en anderen veel van leren." Niet de boeren in Midden-Delfland zijn het probleem in Delfland. Juist in het graslandgebied is sprake van een meerjarige verbetering van de oppervlaktewaterkwaliteit, waardoor de stikstofnorm voor het oppervlaktewater al in zicht is, aldus de brief. Impliciet wordt daarmee naar de tuinders in Delfland gewezen als veroorzakers van de slechte waterkwaliteit in het gebied.

De boeren moeten volgens de provincie, de gemeente en de Landschapstafel de tijd krijgen om de kringloop met dierlijke mest via de eigen bedrijfsvoering verder te optimaliseren. Met de aanwijzing door de minister moeten zij eerder een beroep doen op kunstmest dan op de eigen dierlijke mest. Dit staat lijnrecht op het zoveel mogelijk sluiten van de kringloop en voelt als een ontkenning van de prestaties in de afgelopen tien jaar om de stikstofuitstoot terug te dringen. Ook worden zij benadeeld ten opzichte van hun collega-melkveehouders in Nederland.

Minister Adema heeft de Tweede Kamer geschreven, dat het op dit moment alleen mogelijk om de versnelde maatregel door te voeren op het beheerniveau van de waterschappen. Toch krijgt hij het dringende verzoek de aanwijzing te herzien en gedetailleerder de verontreinigde gebieden aan te wijzen. Ook het Hoogheemraadschap van Delfland heeft dat de minister laten weten. Verder wordt gevraagd "met ons in overleg te gaan hoe de landbouwtransitie in Midden-Delfland beter kan worden geoormerkt als pilotgebied of field-lab, waarin op basis van afspraken aan het gebied de ruimte wordt geboden om doelgericht te werken en de effectiviteit zichtbaar te maken".