Archief
WOS

WOS

Expositie 10 jaar Museum Maassluis. De laatste in het huidige gebouw?

Museum Maassluis bestaat tien jaar en wijdt daar een expositie aan. De gemeenteraad heeft plannen om van het museum een stadsmuseum te maken en te vestigen op de Govert van Wijnkade.

Voorheen kende Maassluis een Gemeentemuseum. Dat museum ging in januari 2013 zelfstandig verder als Museum Maassluis. Om dit jubileum te vieren, is er vanaf zaterdag een bijzondere en feestelijke tentoonstelling met de titel Tien.

Pieter van Houten is de conservator van het museum en licht de titel van de expositie toe: "Het woord 'tien' is de leidraad van de expositie. We willen zeker niet alleen over onze geschiedenis vertellen, maar vooral over de geschiedenis van de stad en de bewoners. In tien verschillende onderwerpen wordt Maassluis belicht. Zo is er aandacht voor oude en nieuwe bewoners, waaronder iemand die hier niet meer woont, een Syrisch meisje, een baby maar ook onze schoonmaakster van Poolse afkomst is geportretteerd."

"Verder zijn er Maassluise verhalen te horen en te lezen, is er plek voor Maassluise taal, laten Maassluise kunstenaars hun creativiteit de vrije loop en kan er een cijfer (10) gegeven worden in een echt stemhokje", vertelt Van Houten.

De werken van Maassluise kunstenaars worden uitgestald door de vrijwilligers WOS

Een ander onderwerp is een overzicht van de tien meest en minst gewaardeerde gebouwen in Maassluis. Van Houten: "We hebben deze laten vereeuwigen door de Maassluise fotograaf Peter Farla. Peter is een van de vrijwilligers van het museum. Bewoners konden hun keuze inzenden aan de hand van een oproep in diverse media. Het is natuurlijk maar een steekproef, maar toch aardig representatief. Het leuke is dat het revolutionaire 'gebouw' van de Petrus en Pauluskerk voor beide categorieën genomineerd is", glimlacht Van Houten.

Petrus en Pauluskerk

De Vereniging Vrienden van Museum Maassluis heeft de mooiste exposities geselecteerd en de museumverbouwing in beeld gebracht. Extra bijzonder is dat de museumvrijwilligers van start tot finish hebben bijgedragen aan het realiseren van deze tentoonstelling. "Eigenlijk is alles door vrijwilligers gedaan", zegt Van Houten na afloop van de privérondleiding voordat de expositie voor bezoekers opengaat.

De tentoonstelling wordt zaterdag 11 februari officieel geopend. De expositie is van dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 16.30 uur te bezichtigen. Het kan zomaar de laatste jubileumtentoonstelling in het huidige museumgebouw zijn en onder de vlag 'Museum Maassluis'. De ontwikkeling naar stadsmuseum is een zeer actueel onderwerp in de gemeenteraad in Maassluis.

Categorieen:
Nieuws Cultuur Maassluis