Archief
Foto bij motie CDA

Foto bij motie CDA

Proef kabelgoottegels in Westland smaakt nu al naar meer

De proef in Westland met het aanbrengen van kabelgoottegels voor het opladen van elektrische auto's vóór de deur lijkt erg succesvol te zijn.

De gemeente had vrij vlot 40 deelnemers voor deze proef, die tot halverwege 2024 zou lopen. Maar er is dinsdagavond al door wethouder Pieter Varekamp toegezegd dat hij vóór komende zomer met een evaluatie komt.

Het was CDA-raadslid Janice de Jong die in oktober 2021 de kabelgoottegel aankaartte. Haar partijgenoot Jaco Eeltink bracht dinsdagavond in herinnering dat er aanvankelijk enigszins gemengd werd gereageerd en dat het treffend is dat men nu al zou willen uitbreiden vóórdat de proef is geëvalueerd.

Eeltink doelde daarmee op een motie die door Peter Duijsens (Westland Verstandig) was geagendeerd voor deze commissievergadering. Duijsens wil de proef nu al direct uitbreiden. Dat vonden vrijwel alle andere fracties wat te snel van stapel lopen. Er was immers afgesproken om met veertig te beginnen en dat eerst te evalueren.

Richtlijnen

Die evaluatie is dus nu naar voren gehaald. Tevens wordt er gekeken naar het opstellen van richtlijnen ten aanzien van het plaatsen van kabelgoottegels. Door Duijsens werd geopperd dat in sommige situaties de auto zelfs in de eigen voortuin geparkeerd zou kunnen worden. Maar daar moeten dan wel richtlijnen voor worden opgesteld, omdat het in de ene situatie wel zou kunnen en in een ander geval niet.

Tot dusver heeft wethouder Varekamp alleen maar positieve reacties ontvangen, maar dat hij nog geen representatief beeld heeft. Duijsens wil het ijzer smeden nu dat heet is. "Het elektrisch rijden leeft enorm. Mensen hebben zonnepanelen en willen die ook benutten voor het opladen van de elektrische auto. Dat ervaren zij als duurzaam bezig zijn", motiveerde hij.

Bianca van Dijk (VVD) vroeg of er ook al wordt gekeken naar andere slimme oplossingen, zoals opladen via via lantaarnpalen. Varekamp bevestigde dit.