Archief
WOS

WOS

IJsvogelwanden geplaatst in Kraaiennest

In recreatiegebied het Kraaiennest tussen Maasland en De Lier zijn deze week twee ijsvogelwanden geplaatst, ter voorbereiding op het voorjaar.

IJsvogels broeden normaal gezien aan steile oevers. In het Kraaiennest zijn die er ook wel, maar die zijn voor fotografen en vogelspotters lastig te bereiken. De ijsvogelwanden werken als een soort 'imitatieoever', zodat er ook nestjes komen op makkelijke bereikbare plekken.

John Kleijweg is een van de vogelliefhebbers die zijn handen uit de mouwen steekt voor de ijsvogelwanden. "Bij mij is het eigenlijk al van kleins af aan. Als kind liep ik altijd al in de polder, kievitseieren te zoeken. Ik vind alles leuk wat vogels en natuur is."

"Er staat al een betonnen vogelwand in het Kraaiennest, maar die is voor de oeverzwaluwen. Oeverzwaluwen zijn echt koloniebroeders. In een wand voor oeverzwaluwen moeten dan ook wel 50 of 100 gaten zitten. In deze ijsvogelwanden boren we maar drie gaten en dan nestelt daar maar één ijsvogel per wand."

Het is nog afwachten of er daadwerkelijk een ijsvogel tegen de wand gaat broeden: "De ijsvogels moeten de wanden natuurlijk eerst ontdekken en dan is het nog maar de vraag of ze de plek goed genoeg vinden."