Archief
WOS

Westlander gaat 24 uur non-stop rondjes schaatsen op ijsbaan Uithof

Nog een kleine week te gaan en dan staat 's-Gravenzander Chris Kools voor een mega-uitdaging. De Westlander gaat op de baan van De Uithof 24 uur lang rondjes schaatsen.

Dat is op zich geen alledaagse bezigheid. Waarom hij dit doet? "Er zijn drie redenen", begint Kools in de WOS-talkshow Aan Tafel. "De eerste: ik wil het gewoon zelf en ik wil een mooi aantal halen, een record." Ook wil hij de schaatsbanen, met name De Uithof, steunen. Door de energiecrisis zit het sportcentrum in zwaar weer. "Ze stoken zich helemaal lam. En als derde, ik wil geld ophalen voor Kika."

Er zijn geen pauzes. "Normaal gesproken wordt er gedweild, maar ik heb afgesproken dat ik gewoon door mag rijden." Een toiletbezoek zou in principe niet nodig. "Je kunt van tevoren uitrekenen hoeveel je moet drinken, op basis van wat je uitzweet. En je kunt ook uitrekenen hoeveel calorieën je nodig hebt."

Want Kools gaat voor het wereldrecord. Dat staat momenteel al sinds 1994 op 655 kilometer en 700 meter. Oud-marathonschaatser en 'koning van de Alternatieve Elfstedentocht' Jan Roelof Kruithof heeft dat record op zijn naam. Die recordpoging doet hij overigens helemaal niet alleen. Tijdens de openingstijden is de baan gewoon open voor publiek. Ook gaan diverse collega-schaatsers gaan stukjes voor hem 'hazen'. "Daardoor heb je ook de motivatie en wat gezelligheid."

Tekst gaat verder onder de video.

Kools heeft eerder 24 uur rondjes gereden op de inlineskates, dus hij weet wat hem te wachten staat. Ook mentaal gezien. "Op een gegeven moment denk je: wat doe ik nou. En dan komt ook de muziek je oren uit. En dan kijk je rond en zie je de reclameborden. Dan ga je een soort wordfeud spelen. Je gaat woorden achterstevoren lezen, letters zoeken. Zo blijf je wel bezig."

Waar de schaatser het meest tegenop ziet? "Toch de kou."

Kools begint op vrijdagochtend 10 februari om 7.30 uur aan zijn marathon.