Archief

Hek bij Heulse super blijft na sluitingstijd dicht

Het parkeerterrein bij de Jumbo in Kwintsheul blijft na sluitingstijd gesloten. Maar de 14 parkeerplaatsen achter de supermarkt worden permanent opengesteld voor omwonenden en bezoekers.

Dat is het compromis dat de gemeente Westland en supermarkteigenaar Koornneef hebben gesloten. Dit meldt wethouder Varekamp in een brief aan de gemeenteraad. Hiermee wordt de parkeerdruk in Kwintsheul volgens hem aanvaardbaar.

Het parkeerterrein aan de voorzijde van de supermarkt is eigendom van Koornneef. In de anterieure overeenkomst die destijds tussen gemeente en ontwikkelaar werd gesloten, stond dat de ontwikkelaar/exploitant zorg zou dragen voor voldoende openbare parkeerplaatsen. Koornneef Vastgoed zette echter enige tijd na de opening van de winkel een hek, die het parkeerterrein na sluitingstijd afsloot. Het parkeerterrein zou gebruikt worden door in de buurt wonende personen die op vrijdagmiddag hun bedrijfsbusjes parkeerden, om die pas weer op maandagmorgen weg te halen. Koornneef stelt dat het parkeerterrein toch vooral bestemd is voor klanten van de supermarkt, zo schrijft Varekamp.

Vanuit inwoners van Kwintsheul is steeds gereageerd tegen de sluiting van het parkeerterrein, omdat het ingaat tegen de anterieure overeenkomst en daarmee de parkeerdruk in het centrum te groot is. Ook zou permanente openstelling noodzakelijk zijn om bezoekers van De Kastanjehof aan de overzijde van de supermarkt voldoende parkeerruimte te bieden.

Verkeerstellingen

Varekamp laat weten dat de afgelopen maand gehouden verkeerstellingen hebben uitgewezen, dat de parkeerdruk in het centrum van Kwintsheul zich concentreert aan het Kwintrum dat aan de achterzijde van de supermarkt ligt. Verder kan uit de tellingen geconcludeerd worden, dat bezoekers van de Kastanjehof bij voorkeur langs de doorgaande weg (Kerkstraat) parkeren en dat er nauwelijks gebruik wordt gemaakt van het eigen parkeerterrein van het dorpshuis aan de achterkant ervan.

Omdat is gebleken dat de 14 parkeerplaatsen achter de Jumbo, dat is bedoeld voor personeel van de supermarkt, nauwelijks wordt gebruikt, is het compromis geboren dat die parkeerplaatsen permanent worden opengesteld en het hek na sluitingstijd gesloten blijft. Wel wordt de openstelling over een jaar geëvalueerd. Het eventueel realiseren van een blauwe zone op het grote parkeerterrein, een wens vanuit de politiek, wordt tot na de evaluatie 'on hold' gezet. Varekamp is daar geen voorstander van, omdat er te weinig boa's zijn om dat te kunnen handhaven en het geen oplossing is voor de omwonenden.