Archief
WOS

WOS

Machteld na vijf jaar weer thuis

Het beeld van gravin Machteld is dinsdagochtend, na vijf jaar afwezigheid, teruggeplaatst op het Marktplein in 's-Gravenzande.

Begin januari 2018 was het beeld weggehaald vanwege de totale herinrichting van het Marktplein. Er werden allerlei alternatieve locaties bekeken, maar die werden stuk voor stuk afgewezen, zowel door de gemeente als door de maakster Ingrid Rollema.

Er is jarenlang door Peter Duijsens, de voorman van Westland Verstandig, in de gemeenteraad gestreden voor de terugkeer van het beeld op het Marktplein en niet ergens anders in 's-Gravenzande. Hij vond onder anderen kunstenaar Arnold Beugelsdijk aan zijn kant. Beugelsdijk heeft zo'n twintig jaar in de Culturele Raad gezeten en was medeverantwoordelijk voor de plaatsing van het kunstwerk op het Marktplein. Het standbeeld van de gravin van Holland (1200-1267) werd gemaakt ter gelegenheid van de viering van 750 jaar stadsrechten in 1996.

Volgens Beugelsdijk kan het niet zo zijn dat Gravin Machteld, die 's-Gravenzande stadsrechten bezorgde, 'verhuist'. "Een gemeenteraad die zijn historie kent, zorgt er voor dat het beeld van deze vrouw juist een fraaie plek krijgt in het hart van onze stad 's-Gravenzande".