Archief
JrPol via Wikimedia (CC)

JrPol via Wikimedia (CC)

Huismus meest geteld in onze regio

De huismus is de meest voorkomende vogelsoort in onze regio en ook in de rest van Nederland. Dat bleek afgelopen weekend tijdens de nationale tuinvogeltelling.

Er werden in totaal 2.429 huismussen geteld in onze regio. Zowel in Westland (1.388 exemplaren) als in Maassluis (545) staat de huismus op één. In Midden-Delfland werd de spreeuw het meest geteld (704) en staat de huismus (496) op de tweede plek. De spreeuw staat in Westland en Maassluis op respectievelijk plek 8 en 4.

Tijdens de tuinvogeltelling was het de bedoeling om op vrijdag 27, zaterdag 28 of zondag 29 januari 2023 één keer een half uur de vogels in de tuin of op het balkon te tellen. 728 Westlanders telden mee, net als 179 Maassluizers en 197 mensen in Midden-Delfland. In Hoek van Holland is voor zover bekend niet geteld.

Tekst gaat verder onder de video.

De resultaten in onze regio komen voor een deel overeen met de landelijke cijfers. De huismus en koolmees staan bovenaan, maar landelijk is de pimpelmees nummer 3. Die wordt in onze regio een stuk minder geteld. Ook komt de spreeuw in onze regio vaker voor, in de landelijke cijfers staat deze vogel niet in de top 10.