Archief
De Dijk

De Dijk

Crematorium De Dijk kan regionale functie behouden

De gemeenteraad van Maassluis stelt een krediet van bijna twee miljoen euro beschikbaar voor de uitbreiding van de aula op begraafplaats De Dijk. Dat is ook goed nieuws voor het crematorium.

Het huidige aulagebouw stamt uit 2016. Aanvankelijk is die ontworpen voor het verzorgen van ceremonies bij begrafenissen. Toen twee Westlandse ondernemers aankondigden een crematorium bij de aula te willen beginnen werd het ontwerp daarop aangepast, het gebouw werd echter niet vergroot. De huidige eigenaren van het crematorium zijn blij met het besluit van de gemeenteraad. "Door de toezegging van de gemeente om geld te geven voor de uitbreiding is er voorlopig voldoende ruimte om te groeien", zegt mede-eigenaar Henny Ammerlaan. Samen met haar partner Teun Kuijvenhoven huurt zij al zes jaar een ruimte op de begraafplaats.

Landelijke trend

Mensen geven steeds vaker de voorkeur aan cremeren. De verwachting is dat deze landelijke trend zich doorzet. "Inmiddels wordt een derde van de overledenen gecremeerd", aldus Ammerlaan. Zij kent verschillende redenen. "Sommige mensen zien het als verplichting om naar het graf van hun ouders te gaan en dit te onderhouden. Dat willen zij hun kinderen niet aandoen. Ook zijn de kosten voor een begrafenis beduidend hoger dan een crematie."

Oversterfte

Het aantal auladiensten voor crematies stijgt. Niet alleen ten tijde van de coronapandemie, maar ook daarna blijkt er een stijgende lijn. Het CBS meldt dat de griepgolf en corona enkele veroorzakers zijn van de oversterfte. De stijging van het aantal sterfgevallen in de regio komt overeen met het landelijke cijfer. "Door de oversterfte groeit het aantal plechtigheden. Niet alleen het aantal overlijdens neemt toe (bijvoorbeeld door corona), ook de leeftijden zijn verschillend", aldus Ammerlaan.

Regionale functie

Naast de stijging van het aantal crematies krijgt Crematorium De Dijksteeds meer crematies van bewoners in de regio. "Er zijn ook mensen uit Westland, Midden-Delfland en Hoek van Holland die een crematie(plechtigheid) bij ons willen houden. Wij hebben ruimte voor slechts drie bijeenkomsten per dag. Door dit aantal aan te houden, kunnen wij de rust voor de nabestaanden bewaren en er een plechtige bijeenkomst van maken. Ondanks de groei van het aantal crematies hebben wij geen personeelstekort. Er zijn best veel mensen die in de uitvaartbranche willen werken. Het zijn mensen met passie voor hun vak die onze groei kunnen opvangen."

Categorieen:
Nieuws Algemeen Maassluis