Archief
Herenboerderij

Herenboerderij

80 intentieverklaarders willen Herenboerderij in regio Maassluis

In een brief vraagt een groep enthousiastelingen of de gemeente Maassluis samen met hen wil verkennen of er ruimte is voor een Herenboerderij.

Een Herenboerderij is een gemengd en circulair boerenbedrijf met een boer in vaste loondienst. De boer verbouwt voor de leden tientallen soorten groenten en fruit en verzorgt de dieren die vlees en eieren leveren.

Tweehonderd inwoners van de regio Maassluis worden samen eigenaar van het bedrijf en zetten samen met hun boer de koers uit. De ervaring leert - van de 13 operationele Herenboerderijen in Nederland - dat deze groep mensen een hechte gemeenschap gaan vormen, hetgeen de cohesie in de gemeente ten goede komt. Het specifieke initiatief is ontstaan toen er enige tijd geleden een concrete mogelijkheid verscheen voor een perceel op de Zuidbuurt tussen Vlaardingen en Maassluis. Op de Zuidbuurt is een Herenboerderij volgens de initiatiefnemers niet meer mogelijk.

Herenboeren

Een Herenboerderij is een duurzaam opererend, kleinschalig coöperatief gemengd bedrijf. Het is ongeveer 20 hectare groot en brengt in beginsel voedsel voort. Maar zoveel mensen, zoveel wensen en dus werkt elke Herenboerderij uiteindelijk net een tikkie anders.

Dinsdag wordt de brief behandeld in de gemeenteraad van Maassluis.