Archief

Iedere vogel telt!

De bedoeling is dat je een halfuurtje vogels telt die in je tuin komen. Vorig jaar werden in ons land nog vier miljoen vogels geteld door 170.000 deelnemers. Jan de Vreede is een van de tellers.

"Ik denk dat het wordt gedaan om mensen een beetje in contact te brengen met vogels. Het is ook leuk en we krijgen een indruk welke vogels er in de winter zijn. We zien vogels uit Scandinavië en Oost-Europa. En we willen weten hoe het met de aantallen staat. In de winter zijn er vreemde vogels en is het vaak drukker in de tuin. In de zomer broeden vogels en zijn ze vaak verstopt."

De Vreede heeft ook tips: "Vogelhuisjes zijn leuk. Want vogels hebben een hekel aan roofvogels. Zorg voor dichte begroeiing en hang hier en daar pinda's op. Het is allemaal te koop en kost niet veel. Ook water is belangrijk. Zeker als het in de winter vriest. Wat ik ook weleens doe, is eikels uit het bos meenemen. Die leg ik dan op de weg, zodat ze platgereden worden. Ik zie vervolgens de hele winter vogels pikken op die plek."

"Mijn lievelingsvogel is een fazant op 90 graden met een beetje peterselie en op een mooi bord geserveerd", lacht Jan. "Mijn echte favorieten zijn de boomvalk, putter en schoolekster. Wist je dat als een vogel er lelijk uitziet, beter zingt?. "

"Nederland is een vogelland. Met in onze regio het Staelduinse bos, de polders, het strand en de duinen. Het is geweldig!", sluit Jan de Vreede af.

De Nationale Tuinvogeltelling is het grootste burgeronderzoek project van Nederland. Het levert een momentopname van de aantallen vogels die in Nederlandse tuinen aanwezig zijn. In combinatie met de resultaten van andere jaren en met andere tellingen levert dit een beeld van de ontwikkelingen in het belang van tuinen voor vogels. De telling duurt nog het gehele weekend.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland