Archief
Nico van der Hout

'Stalen Boom' maandag terug bij ingang De Tuinen

Het kunstwerk 'Porta Arcadia' van Egidius Knops, in de volksmond ook wel bekend als 'De Stalen Boom', wordt komende maandag teruggeplaatst nabij de ingang van winkelcentrum De Tuinen in Naaldwijk.

Het kunstwerk, dat aan de kant van de Secretaris Verhoeffweg stond, moest vorig jaar worden weggehaald in het kader van de totale vernieuwing van het Patijnenburg. Bewoners vroegen zich onlangs af of de creatie van Knops nog zou terugkeren en benaderden Westland Verstandig. Op vragen van fractieleider Peter Duijsens antwoordde wethouder Barend Rombout dat 'Porta Arcadia' binnenkort zou terugkeren. Dat blijkt dus komende maandag te zijn.

"We zijn trots op de Westlandse cultuur. We willen onze kunst, monumenten en tradities zichtbaar maken en houden", laat Rombout deze vrijdag weten. "Een mooi voorbeeld is het kunstwerk 'Stalen Boom' ofwel de Porta Arcadia van Egidius Knops bij de ingang van winkelcentrum De Tuinen in Naaldwijk. Maar deze was tijdelijk weggehaald voor werkzaamheden aan de straat. In die tijd is het kunstwerk meteen goed nagekeken en kleine scheurtjes gerestaureerd. Fijn dat het kunstwerk nu weer terug is, inwoners hebben het echt gemist."

Porta Arcadia is op 11 november 1999 geplaatst. Het betreft een 'poort' van twee chroomnikkelstalen 'bomen', met daartussen buisachtige takken en een groot boomblad. Kunstenaar Egidius Knops is in 1945 in het Limburgse Simpelveld geboren en woont en werkt al zeer lange tijd in Berlijn.