Archief

Leningen voor Westlandse clubs om energielasten te kunnen drukken

Maatschappelijke organisaties en sportverenigingen in Westland krijgen de gelegenheid om tegen aantrekkelijke voorwaarden geld te lenen om hun vastgoed te verduurzamen.

Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad voor om 650.000 euro beschikbaar te stellen voor dergelijke leningen. Gemikt wordt op vaststelling van de regeling in de raadsvergadering van 22 februari, waarna deze op 1 maart ingevoerd kan worden.

De inmiddels opgestelde 'Verordening Maatschappelijke Stimuleringsregeling Energie Westland 2023' is voortgekomen uit een initiatiefvoorstel van de coalitiepartijen Westland Verstandig, GBW en Westlandse VVD.

De regeling is bedoeld om in te spelen op de behoefte die er is bij veel maatschappelijke organisaties, stichtingen en verenigingen om hun gebouwen te verduurzamen en tegemoet te komen aan onder meer de hogere energielasten. Tevens kunnen klimaatbestendige maatregelen worden genomen.

Het gaat bij dit voorstel bijvoorbeeld om bodem-, gevel-, vloer-, spouwmuur- en raamisolatie en ook ledverlichting. Verder onder meer zonnepanelen en energiezuinige verwarmingssystemen, waaronder infraroodverwarming, warmtepompboiler en nieuwe duurzame systemen.

Minimaal 2.000, maximaal 50.000 euro

De grootte van de simuleringslening bedraagt maximaal de werkelijke kosten verminderd met de van derden ontvangen of nog te ontvangen tegemoetkomingen (subsidies) in deze kosten. Er geldt een minimum van 2.000 euro en een maximum van 50.000 euro.

De werkelijke kosten die voor toewijzing in aanmerking komen zijn de materiaalkosten en direct gerelateerde arbeidskosten. De maatregelen mogen door de aanvrager zelf worden uitgevoerd. In dat geval worden alleen de materiaalkosten tot de werkelijke kosten gerekend. De aanvrager die de maatregelen zelf uitvoert, doet dat aan de hand van een deskundig advies of met begeleiding.

Sportverenigingen die genoemd zijn op de NOC*NSF-lijst en scholen kunnen geen aanspraak maken op deze leningsvorm.

Digitaal formulier op website

Een aanvraag voor een stimuleringslening kan normaal gesproken vanaf 1 maart schriftelijk bij het college wprden ingediend op een digitaal formulier op de gemeentelijke website. Het college bevestigt de ontvangst van de aanvraag binnen vijf werkdagen. De (compleet ingevulde) aanvragen worden in volgorde van binnenkomst afgehandeld. Een aanvragende organisatie mag niet beginnen met het treffen van de maatregelen, voordat de aanvraag volledig is ingediend.

Niet voor particuliere woning

Tegelijkertijd heeft het college van B en W besloten om géén leningsregeling op te stellen ter verbetering en verduurzaming van de Westlandse woningvoorraad voor particuliere woningeigenaren en huurders. Wethouder Pieter Varekamp wijst er op, dat er landelijk al faciliteiten zijn voor inwoners om verduurzamingsleningen af te sluiten. Mede omdat er al subsidieregelingen zijn voor klimaatadaptieve maatregelen is het niet nodig dat Westland daarvoor zelfstandig een regeling invoert, verklaart hij.