Archief
WOS

Jenny Vermeer: 'Enorm uitgekeken naar terugkeer in groepsapp CDA'

Jenny Vermeer keert komende week terug als fractieleider van CDA Westland. De politica was ruim vier maanden afwezig vanwege een fietsongeluk. In de WOS-talkshow Aan Tafel blikt ze terug en kijkt ze vooruit.

Vermeer was op de avond van het ongeluk onderweg terug naar huis van een feestje in Heenweg. Normaal fietst ze dan met vrienden, maar omdat ze zich niet zo lekker voelde, ging ze alleen. Van haar terugreis weet ze echter niets. "De volgende dag werd ik wakker in het ziekenhuis", zegt de CDA'er.

Bij scans in het Leyenburg-ziekenhuis bleek Vermeer een bloeding in haar hoofd te hebben. "De kans was aanwezig dat ik geopereerd had moeten worden. Dat doen ze in het Westeinde-ziekenhuis, bij de afdeling neurologie. Dus ik ben ook nog naar het Westeinde gebracht en daar werd ik pas om 15.30 uur wakker", herinnert Vermeer zich. "Het eerste dat ik dacht - ik zat onder de medicijnen, een beetje dizzy - 'wat is iedereen lief voor me'."

Rust nemen

Belangrijkste advies van de artsen aan Vermeer was: neem rust. "Ze hebben me in het ziekenhuis ook gewaarschuwd, 'ga uit alle groepsapps, en zet je telefoon uit; geen krant, geen televisie. Zorg echt dat je hoofd tot rust komt'." Voor de politica was het figuurlijk terugschakelen 'van 100 naar 0'. "Ik kon echt niet veel, behalve op bed liggen en een rondje om het huis lopen. Maar ik heb wel het geluk dat ik een groot vangnet heb. En daar kom je achter hoe lief iedereen voor me is."

"Ik weet nog dat ik Cor van der Mark (die de afgelopen waarnam als fractievoorzitter, red.) appte met de tekst: 'Ik kan voorlopig helemaal niets. Gooi me maar uit alle appgroepen en ik weet dat het CDA bij jullie in goede handen is'. Dat is zo'n fijn gevoel en zo ging het thuis ook."

'Twee keer op m'n plaat gegaan'

Veel mensen gebruiken zo'n lange periode van rust voor wat reflectie. Vermeer had zo'n moment eerder in 2022 al. "Op papier heb ik een heel naar jaar gehad. Ik ben twee keer op m'n plaat gegaan. Eén keer met de verkiezingen, van tien naar zes zetels, en toen nog een keer op het asfalt van de Julianaweg. Maar eigenlijk was het voor mij een heel mooi jaar."

Een week na de verkiezingen ging Vermeer samen met een vriendin bij kringloopwinkel De Recyling kleding op maat sorteren voor Oekraïense vluchtelingen. "Toen heb ik een paar Oekraïense vrouwen leren kennen en ik heb zoveel geleerd van de veerkracht van die vrouwen. Ze klagen niet, ze nemen het leven zoals het is en zijn ontzettend dankbaar voor wat de Westlanders voor ze doen. En toen dacht ik: 'waar heb ik het over?'. Het enige dat mij is overkomen, is dat ik de verkiezingen heb verloren. Dus mijn grootste les was in maart/april."

Terug in appgroepen

Komende week keert Vermeer dus terug in de politiek. "Een van de dingen waar ik het meest naar heb uitgekeken, is dat ik weer in de groepsapp van CDA Westland mocht. Daar zit ik sinds afgelopen week weer in. Wij werken heel hard, maar hebben ook ontzettend veel lol. Dus dat heb ik heel erg gemist: het contact met de fractie, maar ook met de hele politieke bubbel. En ook met al die mensen die contact opnemen omdat er dingen niet goed gaan of dat ze advies willen."

Het eerste dat ze gaat doen: "Dinsdagochtend koffie drinken met Theo Duijvestijn (oud-wethouder, red.)."

Het hele gesprek met Jenny Vermeer zie je in de talkshow Aan Tafel.De uitzending is vrijdagavond vanaf 18.00 uur te zien op WOS TV. Daarna kun je ook kijken via Uitzending Gemist op WOS.nl.

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland