Archief

Groep 8-leerlingen helpen bij natuurbeheer Wollebrand

Geen saaie taal- of rekenles voor de groep 8-leerlingen van de Bernadetteschool in Naaldwijk afgelopen dinsdagmiddag. In plaats daarvan staken de kinderen de handen uit de mouwen in recreatiegebied De Wollebrand.

Onder leiding van WNTweb, opzichter Gerard Witkamp en een aantal vrijwilligers helpen de kinderen van verschillende Westlandse basisscholen deze wintermaanden met het knotten van de wilgen. Door deze praktijkgerichte lessen leren jongeren al op jonge leeftijd over het belang van de natuur.

Tekst gaat verder onder de video.

Dinsdag was het dus aan de beurt voor de leerlingen van de Bernadatteschool. Die hadden het naar hun zin. "We hebben net een hele hoge boomtak afgezaagd", zegt een jongen. "De grootste tot nu toe", vult zijn klasgenoot aan." De leerlingen vinden het een leuke les, "omdat we in de natuur bezig kunnen zijn", laat een meisje weten.

Het knotten is volgens opzichter Witkamp hard nodig. "Ze groeien heel hard, ongeveer een meter per jaar. Het is twee jaar geleden, dus het mag wel weer gebeuren." Het gesnoeide hout wordt toegevoegd aan de houtwallen in de Wollebrand. Deze houtwallen zijn van bijzondere betekenis en herbergen een grote verscheidenheid aan planten- en diersoorten. De helling biedt variatie in nat/droog en warm/koud. De zonkant is vooral interessant voor insecten, amfibieën en reptielen; de schaduwkant voor varens en mossen.

Witkamp is blij met de hulp. "Het zijn echte boswachters."