Archief

Geuzenpenning voor AAPP

De Geuzenpenning gaat dit jaar naar de mensenrechtenorganisatie Assistance Association for Political Prisoners (AAPP) in Myanmar (Birma).

Dat heeft de stichting Geuzenpenning bekendgemaakt. AAPP zet zich sinds 2000 in om het lot van de duizenden politieke gevangenen in Myanmar te verbeteren. De Geuzenpenning wordt uitgereikt op maandag 13 maart. Dat gebeurt in de Grote Kerk van Vlaardingen.

Al decennia voeren de militairen een niets ontziend bewind in Myanmar, maar sinds de coup van 1 februari 2021 zijn de omstandigheden nog verder verslechterd. Sindsdien zijn er volgens AAPP meer dan 2.750 mensen gedood, van wie bijna negenhonderd in gevangenschap. "De omstandigheden zijn nu zeer slecht. Het was heel erg tijdens de Japanse invasie in de Tweede Wereldoorlog, maar deze periode zie ik als de slechtste situatie van onze hele geschiedenis", zegt Min Min van AAPP die de Geuzenpenning namens deze organisatie in ontvangst zal nemen.

De Geuzenpenning een initiatief van de Stichting Geuzenpenning. De Geuzen waren de eerste verzetsstrijders in de Tweede Wereldoorlog. De penning is bedoeld om hedendaagse vrijheidsstrijders en mensenrechtenactivisten eer te bewijzen en te steunen.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Maassluis