Archief
CDA Westland

CDA Westland

CDA: 'Maak opbouw op plat garagedak mogelijk'

De Westlandse CDA-fractie doet een nieuwe poging om een dakopbouw bij bestaande woningen mogelijk te maken.

Vorig jaar voelde het college daar weinig voor, maar de christen-democraten doen in schriftelijke vragen nu een nieuwe poging. "De hoop leeft dat uw college bereid blijkt meer de kansen te onderzoeken om buiten de traditionele ruimtelijke kaders te kleuren. Anders wordt het zoeken naar oplossingen voor de grote woningnood nodeloos ingewikkeld", schrijft raadslid Jaco Eeltink.

Volgens hem is er vooral belangstelling voor uitbreiding van woningen met bebouwing op naastgelegen daken van garageruimtes. In sommige gevallen zijn garages al tijdens de bouw van de woning voorzien van een kapverdieping, maar bij andere woningen is dat niet het geval. Een opbouw wordt in dat laatste geval niet toegestaan, omdat in het bestemmingsplan alleen de woning een bouwvlak heeft. Eeltink vraagt het college om 'lef te tonen' en 'buiten de lijntjes' te kleuren door benutting van garagedaken voor opbouw met een kapverdieping mogelijk te maken, "mits dat ruimtelijk aanvaardbaar is toe te passen".

Vorig jaar stelde het college dat een dakopbouw geen enkele extra woning oplevert. "Het zorgt ervoor dat bewoners met een wens voor meer vierkante meters woningruimte in hun bestaande woning kunnen realiseren. Het realiseren van dakopbouwen levert daarmee ook geen bijdrage aan doorstroming op de woningmarkt". Eeltink wijst echter op zogenoemde samengestelde gezinnen, waarbij twee partners met hun kinderen graag onder een dak verder willen. "Bij een passende oplossing kan dan een van de bestaande woningen beschikbaar komen voor de woningmarkt".

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland