Archief
Thierry Schut

Thierry Schut

Leerdam en Dijkshoorn beste Westlandse sporters van 2022

Schaatsster Jutta Leerdam en zwemmer Niels Dijkshoorn, beiden afkomstig uit 's-Gravenzande, zijn donderdag uitgeroepen tot respectievelijk Sportvrouw en Sportman van Westland in 2022.

Leerdam behoort al jaren tot de wereldtop bij het schaatsen. In 2022 greep ze haar eerste olympische medaille: zilver op de 1.000 meter. Ook won zij goud op het WK Sprint, de EK Afstanden (1.000 meter) en de NK Afstanden (500 én 1.000 meter). Daar kwamen aan het einde van het jaar ook nog drie gouden wereldbekermedailles bij op de 1.000 meter. Daarnaast vulde Leerdam haar prijzenkast met diverse zilveren en bronzen plakken. Voor Leerdam is dit het tweede jaar op rij dat zij wordt uitgeroepen tot beste sportvrouw van Westland.

Zwemmer

Niels Dijkshoorn werd vorig jaar Nederlands kampioen op de 50 meter rugslag en won daarnaast tijdens datzelfde NK zilver op de 100 en 200 meter rugslag. In zijn eigen leeftijdscategorie (senioren 1-2, geboren in 2002 of 2003) leverden zijn prestaties overigens drie keer goud op.

De prijzen werden donderdagavond uitgereikt tijdens het sportgala in WestlandTheater De Naald in Naaldwijk. Ook in diverse andere categorieën werden sporters in het zonnetje gezet. De Lara van Ruijven-prijs voor grootste talent van 2022 ging naar wielrenner Menno Huising uit Wateringen. Hij won als junior meerdere grote koersen en verdiende daardoor ook een overstap naar de opleidingsploeg van Jumbo-Visma. Huising werd in 2019 ook al uitgeroepen tot grootste sporttalent.

Sportploeg

Beste sportploeg werd de damesselectie van handbalvereniging Venéco/Velo. De Wateringsen promoveerden afgelopen zomer voor het eerst in de historie naar de eredivisie, het hoogste niveau in Nederland. Wielrenster Celine de Vreede uit De Lier, in 2022 Nederlands kampioen veldrijden en Nederlands kampioen baanwielrennen bij de ID-renners, werd voor de tweede keer verkozen tot beste G-sporter. De publieksprijs voor Sportvrijwilliger van het jaar ging naar Hein Wubben van Westland Wil Vooruit.

Tom Leezer

Oud-wielrenner Tom Leezer kreeg de oeuvreprijs toegekend. De 's-Gravenzander beëindigde eind 2020 na dertien jaar zijn wielercarrière. De Westlander reed in zijn profjaren voor één en dezelfde ploeg, al veranderde die meermaals van naam: Rabobank, Blanco, Belkin, LottoNL-Jumbo en Jumbo-Visma. Hij behaalde één zege, een etappeoverwinning in de Ronde van Langkawi in 2013, maar was belangrijker in een diende rol. In 2016 was Leezer dicht bij de wereldtitel na een sensationele ontsnapping uit de kopgroep. Zijn poging strandde op enkele honderden meters voor de streep.