Archief
WOS

WOS

'Toeslag lage inkomens moet socialer'

De gemeente Westland wil de zogeheten individuele inkomenstoeslag verhogen, maar dat gaat volgens de fractie van D66 niet ver genoeg.

Gesteund door PvdA en GroenLinks wordt woensdag tijdens de raadsvergadering een amendement ingediend om de stijging van de toeslag nu al te koppelen aan de stijging van de bijstandsnorm sinds 2015. Degene die langdurig een inkomen heeft dat niet hoger is dan 110 procent van de bijstandsnorm, kan in aanmerking komen voor de individuele inkomenstoeslag. Die regeling is in 2015 ingesteld en wordt door de gemeente uitgevoerd. Westland heeft, in tegenstelling tot diverse andere gemeenten, de uitkering nooit geïndexeerd.

Volgens het college was dat tot 2021 niet zo noodzakelijk, omdat de inflatie niet zo hoog was in die jaren. Bovendien had Westland een voordelige gemeentepolis en een uitgebreid kindpakket in de regelingen voor de minima. De recente prijsstijgingen zijn echter aanleiding om de inkomenstoeslag dit jaar te verhogen. Voorgesteld wordt de bedragen voor alleenstaanden met 50 euro te verhogen (tot 425 euro), die voor alleenstaande ouders met 75 euro (tot 550 euro) en voor gehuwden ook met 75 euro (tot 600 euro). Vanaf 2024 zou de toeslag dan mee moeten stijgen met de bijstandsnorm.

Dat het college de bedragen verhoogt, vindt D66-steunraadslid Maarten de Ruijter positief. "We snappen echter niet dat ze de koppeling aan de bijstandsnorm pas in 2024 in willen voeren. Sinds de invoering in 2015 is de toeslag niet meer verhoogd, terwijl de kosten van levensonderhoud wel fors zijn gestegen. Ook de bijstandsnorm is sterker gestegen dan het bedrag dat het college nu wil uitkeren." D66, PvdA en GroenLinks willen daarom het collegevoorstel zo wijzigen, dat alleenstaanden 465 euro krijgen, alleenstaande ouders 550 euro en gehuwden 650 euro. "Met de huidige stijging van de energiekosten en inflatie vinden wij het niet meer dan sociaal om de stijging van de toeslag nu al te koppelen aan de stijging van de bijstandsnorm over de afgelopen jaren", aldus De Ruijter.

De gemeenteraad behandelt het collegevoorstel komende woensdag.

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland