Archief
WOS - Jan Cammeraat

WOS - Jan Cammeraat

Spullen weggooien? Mooi niet! Repair Café kan het fixen

Vanaf deze week kan je naar het nieuwe Repair Café in Naaldwijk om samen met vrijwillige experts je kapotte apparatuur te repareren.

In de grote zaal van wijkcentrum Hooge Hasta staan elke derde donderdagmiddag van de maand vrijwilligers met twee rechterhanden klaar om te helpen. Vrijwillige coördinator Siem van Pelt legt uit hoe het werkt: "Wij repareren alles wat draagbaar is, zoals een koffiezetapparaat of een cassetterecorder. Maar ook een telefoon of computer." Niet alles kan volgens van Pelt gerepareerd worden: "Wij krijgen weleens dingen die wij niet loskrijgen of waar wij geen gereedschap voor hebben. Als zoiets binnenkomt, dan kunnen wij daar niets mee." De reparaties kosten niets. Er wordt wel een bijdrage gevraagd om de kosten te dekken. Maar die is niet verplicht.

Drie peilers

"Het meest belangrijke vind ik dat we mensen kunnen helpen met hun spullen", legt Van Pelt uit. "Daardoor worden de spullen niet weggegooid. Ook is het Repair Café een ontmoetingsplek en laten we zien hoe jouw apparaat gerepareerd kan worden."

Duurzaam

Het Repair Café Westland wordt georganiseerd onder de vlag van Vitis Welzijn en speelt in op het feit dat er nog altijd ontzettend veel wordt weggegooid. Het Repair Café in Naaldwijk is donderdag geopend door wethouder Barend Rombout. "Een mooi initiatief", aldus de wethouder. "Repareren is een sleutel tot minder afval. Wat je kunt repareren, hoef je niet opnieuw te kopen, en daar is het milieu bij gebaat. Repareren is daarom een mooie duurzame manier van geld besparen."