Archief
Envato Elements

Envato Elements

Kankeratlas: Veel gevallen van huidkanker in de regio

In onze regio komt huidkanker vaker voor dan het landelijk gemiddelde. Dat blijkt uit een interactieve atlas die het Integraal Kankercentrum Nederland deze week heeft gepubliceerd.

Met de atlas kan tot op postcodeniveau opgezocht worden in welke mate ernstige vormen van kanker voorkomen. De atlas is gebaseerd op analyses van data uit de Nederlandse Kankerregistratie in de periode 2011 tot en met 2020. De atlas laat zien of in deze periode het aantal kankerdiagnoses in een gebied hoger, lager of gelijk was aan het Nederlandse gemiddelde.

Regionaal

Uit de atlas blijkt dat huidkanker met de vorm plaveiselcelcarcinoom in onze regio vaker voorkomt dan het landelijke gemiddelde. Vooral Hoek van Holland kleurt daarin rood op de kaart. Daar ligt het aantal gevallen 57% boven het landelijk gemiddelde. In alle kustgebieden blijkt huidkanker vaker voor te komen dan elders in het land. Wat opvallend is, is dat de zuidelijke kustgebieden vooral te maken hebben met het plaveiselcelcarcinoom-type van huidkanker. De noordelijke kustgebieden kennen daarentegen voornamelijk het melanoom-type.

De landelijke kaart op basis van het aantal gevallen met huidkanker - plaveiselcelcarcinoom. Integraal Kankercentrum Nederland

Bewustwording

Een van de doelen van deze atlas is om mensen bewuster te maken van de mogelijkheden om kanker te voorkomen. Vooral voor de kustgebieden is dit van toepassing. "Het mooiste is als mensen in deze gebieden, dankzij onze atlas, bewuster rekening houden met de uv-straling", zegt Valery Lemmens. Als hoofdonderzoeker bij Integraal Kankercentrum Nederland en hoogleraar aan de Erasmus Universiteit is hij de bedenker van de atlas. "Dus je beter insmeren, een petje op en vaker de schaduw opzoeken als je het strand op gaat."