Archief

Vier van de vijf oversteken Julianaweg gaan dicht

Vier van de vijf oversteken op de vernieuwde Koningin Julianaweg in 's-Gravenzande worden dichtgezet, zo heeft de Westlandse verkeerswethouder Pieter Varekamp laten weten.

Varekamp kondigt deze ingreep aan in zijn reactie op schriftelijke vragen van de fractie van Westland Verstandig, die waren gesteld naar aanleiding van een dodelijk ongeluk op 12 oktober afgelopen jaar.

'Waarom worden zulke oversteken gemaakt?', was de eerste vraag. Varekamp verklaart, dat het doel van de oversteken is om ervoor te zorgen dat voetgangers een korte verbinding hebben tussen de beide zijden van de Koningin Julianaweg, zonder dat er ver omgelopen hoeft te worden. Hij voegt toe dat de wensen van de bewoners zijn opgehaald tijdens de bewonersavond in april 2020 en een inloopavond in mei 2022.

De wethouder meldt verder dat er in de voorbereidingsfase geen onderzoek is gedaan naar deze voetgangersoversteken. "De reden hiervan is dat bij de oversteken geen geregistreerde ongevallen bekend zijn met voetgangers. Samen met de verkeersafdeling van de politie is de locatie van het ongeval inmiddels bekeken. De conclusie van deze schouw was dat de inrichting van de weg geen aanleiding was voor dit ongeval. De oversteken hebben qua inrichting de uitstraling van voetgangersoversteken, maar worden in de praktijk ook door fietsers gebruikt. Besloten is om vier van de vijf doorsteken dicht te gaan zetten."

De vier te sluiten oversteken

Afgesloten worden de 'stippellijn'-oversteken bij de Van Gochstraat, de Van den Binckhorststraat, de Koningin Sophiestraat en de Koningin Emmastraat.
De doorsteek bij de Meester Meinertzhagenstraat wordt niet verwijderd, "omdat hier een doorgaande, veilige voetgangersroute is", aldus de gemeente.