Archief

Enkele incidenten ten opzichte van hulpverleners bij jaarwisseling Westland

Hoewel er tijdens de jaarwisseling in Westland geen grootschalige ordeverstoringen zijn geweest, waren er wel enkele incidenten op het vlak van geweld tegen hulpverleners.

Dat meldde burgemeester Bouke Arends donderdag in een terugblik in een commissievergadering van de gemeenteraad.
Twee politieagenten hebben tijdens de uitoefening van hun dienst verwondingen opgelopen. Enkele boa's moesten het ontgelden bij het verlenen van eerste hulp aan een inwoner. Zij werden bekogeld met vuurwerk en met stenen.
"Ondertussen zijn enkele personen aangehouden die bij deze incidenten betrokken waren. De gemeente heeft aangifte gedaan wegens openlijke geweldpleging en vernieling", aldus Arends.

Risicovolle locaties

Voorafgaand aan de jaarwisseling zijn acht risicovolle locaties in kaart gebracht, alwaar politiecamera's zijn geplaatst en extra surveillances zijn uitgevoerd door boa's, politie en beveiligers, en overdag door buurtpreventen Op vijf van die locaties zijn zogeheten vroegsignaleringen gedaan en in verband hiermee zijn daar vanaf 28 december particuliere beveiligers ingezet. Dat alles heeft volgens de burgemeester vruchten afgeworpen, want op die locaties zijn geen grote ordeverstoringen waargenomen.

"Er is wel veel vuurwerk afgestoken", vervolgde Arends. "Waar dat nodig en mogelijk was, zijn aanhoudingen verricht, in totaal zes."

Mobiele eenheid

In Honselersdijk was in de loop van de nieuwjaarsnacht sprake van brandstichting op de openbare weg in de Vogelbuurt. De brandweer moest dat blussen, maar de politie kreeg onvoldoende ruimte om de brandweer te laten blussen. Toen is de hulp van de mobiele eenheid ingeroepen. Door de komst van de ME kwam het niet tot een confrontatie en keerde de rust snel terug.

De gemeente is nog wel bezig met het inventariseren van de jaarwisselingsschade. Met een grote slag om de arm, sprak Arends de verwachting uit dat het schadebedrag lager zal liggen dan vorig jaar.