Archief
Bart van Zijderveld

Machteld op 24 januari terug op Marktplein

Het standbeeld van Gravin Machteld wordt op 24 januari teruggeplaatst op het Marktplein in 's-Gravenzande. Daarmee komt een einde aan een vier jaar durende politieke strijd om het beeld.

Het standbeeld werd begin 2018 verwijderd vanwege de herinrichting van het plein. Het zou een plaats moeten krijgen in de tuin van appartementencomplex 'De Gravin', dat wordt gebouwd op de plek van het voormalige gemeentekantoor naast het Marktplein. De toenmalige oppositieleider Peter Duijsens pleitte jarenlang voor een terugplaatsing op het plein, maar vond nooit gehoor bij het college en een meerderheid van de gemeenteraad. Na de raadsverkiezingen vorig jaar, die van Westland Verstandig niet alleen de grootste partij maar ook een coalitiepartij maakte, kreeg hij alsnog zijn zin.

Op dinsdag 24 januari, tussen 10.30 uur en 11.00 uur, komt het konvooi met beeld en de forse onderbouw in ‘s-Gravenzande aan. De opbouw zal de rest van de dag in beslag nemen. Het beeld werd in mei 1996 onthuld door de toenmalige Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland Joan Leemhuis-Stout en was een cadeau van de inwoners vanwege de toen 750 jaar geleden gegeven stadsrechten door gravin Machteld aan ’s-Gravenzande.

De nieuwe sokkel voor Machteld. Westland Verstandig

Arnold Beugelsdijk vertelde over het terugplaatsen in Plus Radio: